Így őrizze meg a nyári barnaságát

Ha nyáron szépen lebarnultunk és szeretnénk minél tovább megőrizni napcsókolta színünket, érdemes néhány tippet bevetni. Néhány egyszerű trükk segítségével nemcsak a barnaságunkat őrizhetjük meg, hanem a bőrünket is puhává és egészségessé varázsolhatjuk. 

Bőrünk akkor barnul le, ha a napsugárzás miatt szervezetünk termelni kezdi a melanin nevű festékanyagot. Ha kevesebbet tartózkodunk a napon, kevesebb melanin termelődik, így bőrünk veszít barnaságából. A napcsókolta színünk tartóssága természetesen sok mindentől függ, ilyen például az életmód, a genetika, a táplálkozás és a bőrápolási szokások. Néhány apróságot azonban megtehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük napbarnított színünket. 

Étkezés

Táplálkozásunkkal is sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük nyári barnaságunkat. Fogyasszunk vitaminokban és antioxidánsokban (béta-karotin, likopin) gazdag ételeket, például tengeri halakat, csonthéjasokat, gyümölcsöket (például sárgabarackot) és zöldségeket (sárgarépát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, spenótot), hogy tartós legyen a napcsókolta színünk.  

Bőrápolás

Bőrünk megfelelő hidratálására különösen oda kell figyelnünk nyáron, hiszen a napozás, a légkondicionáló berendezések, a sós és klóros víz egyaránt kiszáríthatja és csökkentik a melatonin szintet. Ha viszont megőriznénk napbarnított színünket, nyaralás után, ősszel is érdemes hidratálókrémeket használni. A bőrradírral viszont óvatosan bánjunk, keressük a kíméletes, finom szemcséjű készítményeket.

Óvatosan a klórral

Az uszodák vizében lévő klór meggátolja a kórokozók elszaporodását, ám fakíthatja  a bőr színét. Ha szeretnénk megőrizni nyári barnaságunkat érdemes egy-egy csobbanás után minél hamarabb lezuhanyozni.  

Kapcsolódók

Kimaradt?