Így döntse el, romlott-e a darált hús

Jó, ha a fagyasztónkban van darált marhahús, hiszen nagyon sokféle ételt készíthetünk belőle, gondoljunk csak a fasírtra, chillire, spagettire, lasagnéra. Ha a hűtőből kivett darált hús idővel megbarnul nem kell feltétlenül kidobni. A Takeout szerzője, utánajárt honnan tudhatjuk, megromlott-e a darált hús.    

A szerző először az interneten kereste a válaszokat, ám hamar egymásnak ellentmondó információkba botlott, így szakértőkhöz és a tudományhoz fordult segítségért.

Az Észak-amerikai Húsipari Intézet tájékoztatása szerint a hús elszineződése az oxigén miatt történik. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy megromlott volna a hús, de ha a színén kivül, a hús szaga és felülete is megváltozik, ne készítsünk belőle ételt. 

„A marhahús vörös színét a mioglobin nevű fehérje adja, ami levegő hatására fokozatosan megbarnul. Úgyanúgy, mint egy félbevágott alma” – magyarázza Janeal Wyn Yancey, az Arkansasi egyetem kutatója. Bár a hús ilyenkor nem túl esztétikus, fogyasztása egészségügyi kockázattal nem jár. Nem szabad azonban túl sokat várni az elkészítésével, mert hamar megromolhat. A szakértő tanácsait követke megbizonyosodhatunk arról, fogyasztható-e a darált hús. 

Ellenőrizzük a hús szavatossági idejét!

Ha még nem járt le a szavatossági idő, valószínüleg nincs baja a húsnak. Ez a tanács viszont csak a boltban vásárolt húsok esetében alkalmazható.  

Szagoljuk meg!

Ha kellemetlen szaga lesz a húsnak, ki kell dobni. A büdös szag ugyanis a baktériumok elszaporodását jelzi. 

Magas hőfokon süssük!

Ha biztosra akarunk menni, 160 fokos hőmérsékleten készítsük el a húst, így nem kell attól félnünk, betegek leszünk tőle. 

Kapcsolódók

Kimaradt?