Így előzze meg a légkondi okozta betegségeket

Nincs is rosszabb, mint nyáron orrot fújni, tüsszögni, vagy éppen betegen tölteni a jól megérdemelt szabadságunkat. A  nyári megfázás egyik gyakori oka a légkondicionáló berendezés, ami többek között fejfájást, fertőzéseket, fáradékonyságot, megfázást, de akár tüdőgyulladást is okozhat. Érdemes odafigyelni néhány dologra, hogy a klíma ne legyen betegségek forrása.

Hőmérséklet

Fontos, hogy ne legyen nagyon nagy különbség a kinti és a légkondicionált helyiség hőmérséklete között, mivel ez nagyon megterheli a szervezetünket. A klíma nem azért van, hogy hideg legyen a lakásban, hanem azért, hogy hűvös legyen és ne legyen melegünk. Ha fáznánk, nyugodtan állítsunk a hőfokon.

Tisztítás

A légkondicionáló miatt fertőzéseket is elkaphatunk, ha a berendezés nincs rendszeresen tisztítva. Mivel ez egy zárt rendszer, kedvez a különböző kórokozók elszaporodásának. Évente legalább egyszer szakember segítségével ajánlott kitisztíttatni a készüléket.

Öltözködés

Mindig legyen nálunk egy vékony kardigán, pulóver, amit magunkra kaphatunk ha fáznánk. Reggelente dobjuk be a táskánkba, vagy tartsunk egyet az irodai szekrényünkben, a lényeg, hogy szükség esetén tudjuk magunkra kapni. A légkondicionáló hideg levegője miatt könnyedén megfázhatunk, ha nem figyelünk öltözködésünkre.

Szellőztetés

Bár a klímaberendezés zárt ajtók és ablakok mellett tud hatékonyan működni, azért a napi egyszeri szellőztetés is fontos, hogy ne ugyanaz a levegő keringjen a helyiségben. 

Szárító hatás

A légkondicionáló miatt bőrünk könnyebben kiszáradhat, ami igen kellemetlen tud lenni. Használjunk hidratálókrémeket, figyeljünk a folyadékbevitelre, hogy se külsőleg, se belsőleg ne száradjon ki szervezetünk. Fogyasszunk gyümölcsleveket, hogy az ebben lévő vitaminok által erősítsük szervezetünket.

Kimaradt?