Fokozottan kell vigyázni az állatokra a kánikulában

Fokozottan kell vigyázni mind a hobbiállatokra, mind a haszonállatokra a kánikulában, mert a tartós meleg nemcsak az emberek szervezetét viseli meg – közölte a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A közleményben azt írták, fontos például, hogy mindig legyen előttük víz, nem szabad a tűző napon vagy autóban hagyni az állatokat, hűteni kell őket, gondoskodni kell nekik árnyékos helyről, valamint figyelni kell a hőgutára utaló jeleket, hogy időben orvoshoz kerülhessenek.

A nagy telepeken zárt térben tartott állatok – például sertések, nyulak, csirkék – jóléte nagyban függ az automata szellőztető berendezések megfelelő működésétől, így az esetleges hibájukat azonnal ki kell javítani, valamint a meghibásodást azonnal jelző berendezéssel kell ellátni őket. Azoknak az állatoknak, amelyeket kifutós ólban tartanak, biztosítani kell az árnyékos területet is. A világos színű sertések például védelem nélkül könnyen leégnek a tűző napon – tudatták.

A haszonállatok szállítását érdemes a hajnali vagy az esti órákra időzíteni, a nyolcórásnál hosszabb szállítás pedig csak erre a célra engedélyezett, speciális szállítójárművel lehetséges, amelyben van többek között megfelelő ventillációs rendszer, itatóberendezés, hőmérsékletregisztráló, valamint műholdas navigációs rendszer is – olvasható a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?