Címke: sugárzás

 • Folyamatosan rangsorolják a mobiltelefonokat a sugárzásuk szerint

  Évek óta folyik a vita arról, hogy ártalmas lehet-e az emberre a mobiltelefonok sugárzása.

 • A Samsung és Apple mobilkészülékei sugárzóbbak a megengedettnél

  Az iPhone 7 majdnem négyszeresét sugározza a megengedettnek, a Galaxyk közül pedig az S8-nak ötször nagyobb a sugárzása az elvártnál.

 • Szemorvos: hosszú távon káros a szemre az UV-sugárzás

  Hosszú távon káros hatásai lehetnek az ultraibolya sugárzásnak a szemre, és különböző szembetegségek gyakoriságát is növelheti.

 • Rejtélyes kozmikus sugárzást fogunk, nem tudni honnan

  Eddig úgy hitték, a kozmikus sugárzás a Tejútrendszer központjából érkezve éri a Földet, egy új felfedezés szerint azonban éppen ellenkezőleg történik, ugyanis távoli galaxisokból érkeznek a kozmikus részecskék.

 • Megnövekedett radioaktív sugárzás Európa több pontján

  Megnövekedett, de még az egészségügyi határérték alatti radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontja felett január óta, forrása egyelőre ismeretlen.

 • Harminc év telt el a csernobili katasztrófa óta

  Harminc évvel a csernobili katasztrófa után Ukrajnára még mindig súlyos terheket ró a tragédia következményeinek kezelése, szakértők azonban már megoldásokat is kínálnak arra, hogyan lehet hasznosítani az atomerőmű környékét, a radioaktív fertőzés miatt a mezőgazdasági termelésből kivont úgynevezett tiltott zónát.

 • Radioaktív anyag szivárog a talajvízbe New Yorknál

  New York kormányzója levélben fordult a város központjától hatvan kilométerre található atomerőművet üzemeltető vállalathoz, mert a létesítményből radioaktív anyag szivárog a talajvízbe. 

 • Magas az UV-sugárzás, fokozott védelemre lesz szükség

  Különösen erős, 8,5-ös fokozatú UV-sugárzás várható a hétvégén – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az erős sugárzásnak a déli országrész és a tengerparti régió van kitéve egy, a Szahara légteréből érkező hőhullámnak köszönhetően.

  A következő három napban ezért fokozottan kerüljük a napon tartózkodást. A megemelkedett sugárzás a bőrnek, a szem és az orr nyálkahártyájának lehet ártalmas az arra érzékeny személyek számára, de elősegítheti a bőrrák kialakulását. 

 • Impotenciát okoz a szomszéd antennája?

  Román szakemberek szerint a mobilszolgáltatók lakónegyedekben, tömbházak tetején elhelyezett antennáinak elektromágneses hullámai nem közvetlenül a tömbházban lakókra hatnak, hanem a szomszédos házak lakóira – őket valósággal bombázzák a káros kisugárzások.

 • Rendkívüli UV-sugárzás várható a héten, érdemes védekezni

  Az elkövetkező kánikula-napok idején nagyon erős, a figyelmeztetési értéket meghaladó 7,8-as UV-B sugárzás várható Magyarországon - írta honlapján a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezek az értékek vélhetően érvényesek lesznek Erdélyben is, különösképp szerdán. A figyelmeztetési érték (7,6) már kedden elérheti Erdély területét.