Címke: Nemzetiségi Színházi Kollokvium

 • Nézőszámot növelt a gyergyói Nemzetiségi Színházi Kollokvium

  Közel négyezer látogatója volt a vasárnap véget ért tíz napos gyergyószentmiklósi XII. Nemzetiségi Színházi Kollokviumnak, írja közleményében a szervező Figura Stúdió Színház.

 • KISEBBSÉGBEN: Kompenzálunk, kompenzálunk…

  A Kollokvium utolsó napján, vasárnap, az aradiak előadását láthattuk - a SEX, DRUGS, GODS and ROCK ’N’ ROLL-t, és a házigazdáét, a PHAEDRÁ-t. 

 • KISEBBSÉGBEN: Pokolijáték. – Emberek vagyunk?

  A Kollokvium szombati előadásai láttán kézenfekvő a párhuzam: pokoli játékok. 

 • KISEBBSÉGBEN: Két szélhámos – egy napon

  A Nemzetiségi Színházi Kollokvium nyolcadik napján két szélhámos viselt dolgait hallhattuk vagy láthattuk.

 • KISEBBSÉGBEN: Groteszk sirály – és egyebek…

  A marosvásárhelyi Csehov-előadásra csak úgy léphettünk be – mi is és a színészek is -, ha lehajtottuk a fejünket, a szinte teljesen leeresztett függöny miatt másképp nem lehetett. 

 • KISEBBSÉGBEN: Jó és rossz precedens

  Szerda is mozgalmas nap volt a Kollokviumon – bár csak egy előadást láthattunk.

 • KISEBBSÉGBEN: A párbeszéd hiánya

  Kedden a Kollokvium előadásain szemet szúrt a párbeszéd hiánya..

 • A közönség és a társművészetek felé nyit a gyergyói színházi kollokvium

  Pénteken kezdődik a Nemzetiségi Színházi Kollokvium XII. kiadása Gyergyószentmiklóson. Verseny továbbra sem lesz, a szakmai kiértékelőket pedig közönségtalálkozók váltják fel. 

 • KISEBBSÉGBEN: Jegyzetek a Kollokviumról

  Véget ért a XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium Gyergyószentmiklóson, a Figura Stúdió Színház rendezésében. 

 • Háromezer nézőt vonzott a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizenegyedik kiadása

  Az eladott jegyek és meghívók alapján háromezer nézőt vonzott a gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Színházi Kollokvium. A 11 napos rendezvénysorozat vasárnap éjjel zárult.

 • A falu, ahol útlevéllel kell menni a temetőbe

  A Nemzetiségi Színházi Kollokvium „kakukktojása” volt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, az egyetlen társulat, amely Románia határain kívülről érkezett. Az általuk elhozott előadás tematikáját tekintve viszont csöppet sem mondható kakukktojásnak, hisz a kisembert Kárpátalján is nagyjából ugyanaz a történelem nyomorította meg, mint Erdélyben. A Zoltán újratemetve című darab egy hosszában kettévágott magyar faluról és annak lakóiról szól.

 • „Tolvaj” románokról és „gyilkos” magyarokról a gyergyói Kollokviumon

  Merész vállalkozásba kezdett jó másfél évvel ezelőtt két marosvásárhelyi rendező: a románok és magyarok viszonyáról, illetve inkább ennek hiányáról rendeztek workshopot a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház két társulatának (magyar és román) színészei számára. A nyári műhelymunka folyamatáról készült a Double Bind (=kettős kötés) című dokumentum-színházi előadás, amelyet a gyergyószentmiklósi közönség is megtekinthetett pénteken a Nemzetiségi Színházi Kollokviumon. 

 • A nő, aki megalkotta a „feminizmus” szót cigányul

  A színházi fesztiválok varázsa abban rejlik, hogy mindig megtörténik legalább egy találkozás, amely gyökeresen felforgatja, megváltoztatja addigi szemléletedet egy bizonyos dologról. Ez a találkozás történhet egy előadással, egy társulattal, de akár egyetlen emberrel is. Azt hiszem, a Gyergyószentmiklóson zajló XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium közönségéből jó néhányunknak Mihaela Drăgan jelentette ezt a találkozást. 

 • Amerikai bölény: ötcentes emberéletről a Kollokviumon

  A gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Színházi Kollokvium szerdai napján három produkció volt műsoron, és aki bírta cérnával, mindhármat meg is nézhette, a fesztivál szervezőinek ugyanis minden alkalommal gondja van rá, hogy az előadások ne csússzanak egymásra. Az első a délután 5 órától kezdődő Amerikai bölény volt. A Kézdivásárhelyi Városi Színház előadását a Figura stúdiótermében láthatta a Kollokvium közönsége.

 • Homokszörny és Császárpingvin a Kollokviumon

  Realista szövegre épített szürrealista előadást láthatott a gyergyószentmiklósi XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium közönsége kedd este. Székely Csaba a Figura Stúdió Színház felkérésére írta A Homokszörny című darabot, amelyet két hete, szeptember 15-én  mutatott be a gyergyószentmiklósi társulat. 

 • Víg hétfő a Nemzetiségi Színházak Kollokviumán

  Gyergyószentmiklóson november végi időjárás fogad ezekben a napokban, de mit nekünk eső és bőr alá bújó hideg: a színházban naponta két előadást lehet megnézni a romániai kisebbségi színházak legjobbjai közül. A tizenegyedik alkalommal megrendezett Nemzetiségi Színházi Kollokvium idén 11 napos, így még nem késett le (nagyon) sok mindenről az, aki csak most kapcsolódik be. 

 • Színházi kollokvium Gyergyószentmiklóson: egy kisváros nagy fesztiválja

  Amikor a gyergyószentmiklósi kultúrház előtti parkolóban már nincs üres hely a későbben érkező autók számára, az bizony jelent valamit. És ezekben a napokban mindenki tudja, hogy ez mit jelent: elkezdődött a XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium.

 • Tíz napig Gyergyószentmiklós lesz a kisebbségi színjátszás központja

  A nagyváradi Szigligeti Színház előadásával kezdődik délután 6-kor Gyergyószentmiklóson a XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium. Tadeusz Słobodzianek drámája, A mi osztályunk a Figura Stúdió Színház Nagytermében látható. 

 • Startol a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizenegyedik kiadása

  A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház szeptember 24 és október 4 között huszonhárom előadással – nyolc nagytermi, tizenhárom stúdióelőadással és két kávéházi, kocsmai környezetben történő színházi projekttel – várja nézőit a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizenegyedik kiadására.

 • Véget ért a Kollokvium – le a kalappal!

  Moșu Norbert László kapta a vasárnap este lezárult Nemzetiségi Színházi Kollokviumon a Bocsárdi Angi Gabriella Emlékdíjat. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház művészét a fesztivál közönsége Nyikolaj Koljada darabjában, a Murlin Murlo-ban láthatta, amelyben Mihail szerepét alakította. A X. Nemzetiségi Színházi Kollokvium a temesvári magyar társulat Békeidő című előadásával és színházi zenével ért véget.