FRISSÍTVE- Nem találta meg Kövesi utódját az igazságügyi miniszter

FRISSÍTVEA korrupcióellenes ügyészség vezetői tisztségére pályázó négy ügyész egyike sem nyerte el Tudorel Toader igazságügyi miniszter tetszését, ezért újra kell kezdeni a jelölési procedúrát – közölte pénteken a minisztérium.

Az igazságügyi tárca tájékoztatása szerint a válogatási folyamat során úgy értékelték, hogy egyetlen jelölt sem teljesíti azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a DNA-főügyészi tisztség betöltéséhez. Sem a benyújtott menedzseri projektben, sem az interjú során nem mutatott be egyik jelölt sem olyan tervet, amely az intézmény jelenlegi helyzetének elemzésére alapulna, és amely utólag lehetővé tenné a menedzseri teljesítmény objektív és átlátható kiértékelését – érvel a minisztérium.

Következésképpen a négy jelölt egyikét sem javasolja a szaktárca a korrupcióellenes főügyészi székbe, hanem elölről kezdik a jelölési folyamatot. A DNA-főügyészi tisztséget a következő négy ügyész pályázta meg: Florentina Mirică, a DNA korrupció-megelőzési osztályának szolgálati főügyésze; Cristian Lazăr, a legfőbb ügyészség büntetőjogi kivizsgáló osztályának főügyésze; Marius Iacob, a DNA helyettes főügyésze és Elena Grecu, a DNA központi struktúrájának egyik szolgálati főügyésze.

Ludovic Orban: Toader az „apokalipszis lovagjára” vár

A PNL elnöke pénteken azt nyilatkozta: Tudorel Toader igazságügyi miniszter valószínűleg azt várja, hogy „az igazságszolgáltatás apokalipszisének lovagjai” közül jelöltesse magát valaki a DNA-főügyészi tisztségre.

„Valószínű, hogy Toader úr arra vár, hogy az igazságszolgáltatás apokalipszisének lovagjai – Florin Iordache, Şerban Nicolae vagy Eugen Nicolicea – közül nyújtsa be valaki pályázatát, hogy őt nevesíthesse az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészi tisztségére” – mondta Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke.

A PNL pénteki közleményében követelte, hogy a miniszter nyilvánosan adjon magyarázatot döntéséről, és kifejtette: Tudorel Toader  „politikai oldalról közelíti meg a DNA-főügyész kinevezésének kérdését, amelyet a PSD-ALDE koalíció szolgálatába állít, semmibe véve az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét.”

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?