„Leváltások idénye”: Kövesi után a legfelsőbb bíróság elnöke következik?

A leváltásától tart és manipulációval vádolja Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt a legfelsőbb bíróság elnöke. Cristina Tarcea a Legfelsőbb Bíró Tanács (CSM) keddi ülése előtt nyilatkozott erről a sajtónak.

Kijelentéseinek előzménye, hogy a bírónő korábban egy interjúban arról beszélt: nyugtalanítja és „megengedhetetlenül elpolitizáltnak” tartja Laura Codruta Kövesi leváltásának módját a korrupcióellenes ügyészség éléről. Egy nappal később Cristina Tarcea felszólította az összes törvényszéki bírót, hogy legkésőbb szeptember elsejéig készítsék el az indoklásokat a felgyűlt büntetőjogi ítéletekhez, ellenkező esetben az Igazságügyi Felügyelethez fordul.

A Kövesi leváltásáról kapcsolatos kijelentése miatt a legfelsőbb bíróság elnökét politizálással vádolta Tudorel Toader igazságügyi miniszter. Az ítéletek indoklásának sürgetése miatt pedig Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke bírálta, akit első fokon letöltendő börtönre ítéltek egy korrupciós ügyben.

A politikus úgy fogalmazott: „sokkolták” Cristina Tarcea kijelentései, amelyek révén szerinte a legfelsőbb bíróság elnöke „egyértelműen nyomást próbál gyakorolni a bírákra”. Liviu Dragnea támadásának magyarázata az, hogy a perében született első fokú ítélet indoklásának közzététele után kezdődik el a fellebbviteli tárgyalás, és így felgyorsul az ügyében az jogerős ítélet meghozatala.

"A politikusok manipulálnak"

A DNA főügyészének leváltását kezdeményező igazságügyi miniszter vádjaira kedden Tarcea úgy reagált: Kövesi eltávolításával kapcsolatban csak azt akarta elmondani, hogy a politikának távol kellene tartania magát az igazságszolgáltatástól. „Ha ez politizálás, akkor igen, valóban politizáltam” – jelentette ki.

"Azt hiszem, nemcsak én, hanem önök is tisztában vannak vele, hogy a legfelsőbb bíróságnál is elérkezett a tisztségből való leváltások idénye. És mivel egy bíró esetében a politikusoknak erre nehezebben van lehetőségük, üzembe helyezték a manipuláció nagy gépezetét" - kommentálta a PSD elnökének vádjait Cristina Tarcea, aki megismételte: nem tett mást, csak az elmaradt indoklások mielőbbi benyújtását kérte a bíróktól. 

A bírőnő emlékeztetett: a kijelentése előtt két nappal az Igazságügyi Felügyelet kikérte a bíróságoktól azoknak az ítéleteteknek az adatait, amelyeknek a törvényes határidőn belül nem készült el az indoklásuk. "Ezek szerint az Igazságügyi Felügyelet is nyomást gyakorolt a bírákra?" – tette fel a kérdést Cristina Tarcea.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?