„Együtt gondolkodnak, együtt éreznek” – születik egy erdélyi regionális párt?

Sabin Gherman és Hermann Mark Christian sem tagadta a Maszolnak, hogy egy erdélyi regionális párt létrehozásának gondolata is felmerült a kolozsvári találkozójukon, amelyen Eckstein-Kovács Péter is részt vett.

Egy erdélyi regionális párt létrehozásával kapcsolatos spekulációkra adott okot egy Facebookra nemrégiben kiposztolt fotó, amelyen az Erdély-Bánság Liga alapítója, Sabin Gherman, a Szabad Emberek Pártjából (POL) kilépett marosvásárhelyi városi tanácsos, Hermann Mark Christian és az RMDSZ-szel szakító Eckstein-Kovács Péter volt szenátor látható egy kolozsvári vendéglő teraszán. A fényképet Hermann Mark Christian tette közzé „Együtt gondolkodunk, együtt érzünk” kísérőszöveggel.

A találkozó ténye mintha ráerősített volna Kelemen Hunor szavaira, aki előtte néhány nappal Eckstein-Kovács Pétert RMDSZ-ből való kilépését kommentálva egy interjúban arról beszélt: arra számít, hogy a volt Kolozs megyei szenátor és államelnöki tanácsadó egy erdélyi vegyes párt arca lesz. „Ez egy lehetséges út, amit én nem támogatok. Most mindegy, hogy Eckstein-Kovács Péterről vagy másról van-e szó, úgy gondolom, hogy Erdélyben egy vegyes román-magyar párt, vagy egy annak tűnő párt, semmi újat nem hoz” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Hermann Mark Christiantól, Sabin Ghermantól és Eckstein-Kovács Pétertől is megkérdeztük: valóban egy erdélyi regionális párt fölött bábáskodnak?

Hermann: több regionális pártra is szükség van

A kolozsvári találkozó kezdeményezője, Hermann Mark Christian nem tagadja, hogy egy erdélyi regionális párt létrehozása is szóba került a Sabin Ghermannal és Eckstein-Kovács Péterrel megejtett beszélgetésen, de állítása szerint konkrétumok ezzel kapcsolatban nem kerültek szóba. A volt marosvásárhelyi városi tanácsos megjegyezte, Ghermant és Ecksteint közel két évtizede ismeri, baráti szálak fűzik őket egymáshoz, számos kérdésben közös értékeket vallanak.

„A Facebook-oldalamra kiposztolt kép egy együttgondolkodási folyamatot reflektál. A találkozón arról tárgyaltunk, hogy a mára eluralkodott közállapotokat tekintve hogyan tovább” – részletezte Hermann, emlékeztetve arra, hogy egy erdélyi regionális párt létrehozása már évek óta terítéken van. Megjegyezte: minden terv annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. „Ötletekkel tele a padlás” – tette hozzá.

Leszögezte ugyanakkor, hogy jómaga üdvözlendőnek és egyben szükségszerűnek tartja egy regionális párt létrehozását, de nem csak Erdélyben. „A helyi és regionális értékeket meg kell jeleníteni, a centralizmust elutasítom és kártékonynak tartom. Románia egy sokszínű ország, bármennyire is próbálják meg egyesek homogenizálni. Huszonhárom nemzeti kisebbség él a területén, óriási a kulturális sokszínűség. Nagyon örülnék annak, ha a moldovaiak, az olténiaiak és a dobrudzsaiak is létrehoznának egy-egy regionális pártot. Ez esély lenne az ország újraszervezésére a regionalizmus gondolata és a szubszidiaritás elve mentén” – jelentette ki.

Arra a kérdésünkre, hogy vállalna-e szerepet egy erdélyi regionális pártban, Hermann Mark Christian azt válaszolta: ez még a jövő zenéje. „Számomra az a szép, hogy mindig voltak opcióim. Saját vállalkozásom van, nincs semmilyen összefonódásom az állami szektorral vagy közpénzekkel, nincsenek egzisztenciális gondjaim. Nem kell foggal-körömmel kapaszkodnom tisztségekbe, eddig sem a politikából éltem meg. Most hosszabb szünetet tartok, a magánéletemre és a szakmámra koncentrálok. Ha látom értelmét, ha van kivel, és van miért és kiért, akkor nem zárom ki ezt a lehetőséget sem” – mondta a volt városi tanácsos.

Hermann vehemensen reagált arra a felvetésünkre, hogy egy etnikailag vegyes párt létrehozása a szlovákiai Most-Híd mintájára az erdélyi magyar közösség érdekképviseleti esélyeit rontaná. „Tele van már a hócipőm is ezzel a vegyespártozással. Szlovákia és a Felvidék, Románia és ezen belül Erdély két külön történet társadalmilag, politikailag és kulturálisan. Egyfelől román nacionalisták próbáltak engem éveken keresztül "magyar szélsőségesként" megbélyegezni, s mindeközben magyar politikusok a POL-t románpártozták, vegyespártozták nagy előszeretettel. Feltételezzük, hogy létrejönne – és úgy tűnik, hogy van valós közösségi igény erre – egy erdélyi regionális párt, akkor rögtön vegyespártozás erre a válasz. Mások nemzethalált vizionálnak feltéve ugyanazt a lejárt lemezt, jajistenem, megosztják a magyarságot. Számomra annyira patetikus ez az elavult diskurzus...” – fogalmazott.

Arra hivatkozva, hogy ez egy magánbeszélgetés volt, Eckstein-Kovács Péter nem kívánt nyilatkozni a kolozsvári találkozón elhangzottakról. A politikai jövőjével kapcsolatban pedig leszögezte: nem alapít pártot, nem vállal semmilyen tisztséget, és annak érdekében fog a továbbiakban tevékenykedni, hogy Románia ne legyen egy illiberális demokrácia. Eckstein Maszolnak adott nyilatkozata itt olvasható.

Gherman: évek óta egy regionális pártról álmodom

Sabin Gherman sem tagadta, hogy a találkozón szóba került egy erdélyi regionális párt létrehozása, de erős túlzásnak minősítette azt a feltételezést, hogy a beszélgetésen már le is rakták volna egy ilyen alakulat alapjait. Emlékeztetett arra, hogy korábban létrehozta az Erdély-Bánság Ligát, amit végül nem sikerült pártként bejegyeznie, de hangsúlyozta azt is, hogy egyelőre inkább a személyes kulturális projektjei foglalkoztatják.

„Az én szándékom valóban egy erdélyi regionális párt létrehozása, 1998-tól mostanig minden nap gondolok erre. De Ecksteinékkal nem azért ültünk össze, hogy egy regionális párt létrehozásáról tárgyaljunk. Három barát egy üdítő vagy sör mellett egyet beszélgetett. Az pedig csak természetes, hogy közben szóba került egy erdélyi regionális párt létrehozása is. Az asztaltársaságunk mindegyik tagjának voltak személyes aspirációi, én az Erdély-Bánság Ligán, Hermann a POL-on, Eckstein pedig az RMDSZ-en keresztül próbálta ezeket elérni” – magyarázta a kolozsvári újságíró, aki az Elegem van Romániából! Című kiáltványával vált ismertté.

Gherman a felvetésünkre leszögezte: a találkozójuk nincs összefüggésben azzal, hogy rá két napra Hermann Christian Mark kilépett a POL-ból, Eckstein-Kovács Péter pedig már előtte az RMDSZ-ből. „Ha mondjuk Ekcstein-Kovács Péterrel együtt alapítanék egy ilyen pártot, ezt nem az RMDSZ ellenében hoznám létre, és meggyőződésem, hogy Ecksteint sem ilyen szándékok vezérelnék” – jelentette ki.

Az újságíró szerint egy új, regionális párt megalapítására azért van szükség, mert a jelenlegi politikai pártoknak nincsenek konkrét projektjeik, még a centenárium évében sem. „Románia száz éves államiságának legnagyobb szégyene történik most velünk: börtöntöltelékek és félanalfabéta politikusok vezetik az országot. Sértő számomra, hogy ilyen lett a centenárium” – fogalmazott.

Sabin Gherman emellett alulról, a választók részéről is érzékel egy nyomást egy regionális párt létrehozására. Emlékeztetett arra, hogy az Erdély-Bánság Liga annak idején 17 ezer támogató aláírást kapott. „Ezek a támogatók nem tűntek el, léteznek, és egy regionális pártot akarnak” – szögezte le.

Kérdésünkre az újságíró elmondta, hogy az autonómia dél-tiroli modelljét Erdély számára is megfelelőnek tartja. Úgy gondolja, hogy Székelyföldnek, a Duna-deltának és a Zsil völgynek különleges jogállású régióknak kellene lenniük. Székelyföldnek az etnikai sajátosságai, a Duna-deltának a különleges természeti adottságai, a Zsil-völgyének a munkaerőpiaci sajátosságai miatt.

Gherman szerint az autonómiának egyre több híve lesz Erdélyben. „Az emberek ébredeznek. Bukarest elhappolta a pénzt a helyi közösségektől, akiknek most a fővárosból kell engedélyt még ahhoz is, hogy egy kukásautót vásárolhassanak” – jelentette ki az újságíró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?