Nyári házi feladatot kaptak a bírák a legfelsőbb bíróság elnökétől

A legfelsőbb bíróság elnöke felszólítására az összes bírónak be kell nyújtania szeptember elsejéig az indoklásokat a felgyűlt büntetőjogi ítéletekhez. Ellenkező esetben Cristina Tarcea az Igazságszolgáltatási Felügyelethez fordul.

A Realitatea TV-nek adott interjúban a legfelsőbb bíróság elnöke kifejtette, hogy a büntetőjogi ügyekkel foglalkozó bírák tevékenysége igen kiterjedt skálán mozog, emiatt tapasztalható némi késlekedés az indoklások megszövegezésében. „Szerintem például a legfelsőbb bíróságon lehetetlenség betartani a 30 napos határidőt” - tette hozzá, leszögezve ugyanakkor, hogy az utóbbi időben sokat javult a helyzet, sokkal kevesebb ügyirat indoklása készül el késéssel.

Tarcea azt mondta: szeptember elsejéig adott haladékot a bíróknak, hogy a felgyűlt büntetőjogi ügyiratcsomókhoz készítsék el az indoklásokat. „Ellenkező esetben viselniük kell a törvény által megszabott következményeket, mert az Igazságszolgáltatási Felügyelethez fogok fordulni” - helyezte kilátásba a legfelsőbb bíróság vezetője.

Jelenleg a legfelsőbb bíróságon még nem készültek el olyan perekben hozott ítéletek (illetve felmentések) indoklásai, amelyekben többek közt Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Ponta, Elena Udrea, Alina Bica, Radu Mazăre, Dan Şova, Constantin Niţă is érintett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?