254 871 MSPI-aláírást hitelesített a román belügyminisztérium

254 871 MSPI – európai kisebbségvédelmi kezdeményezés-aláírást hitelesített a román belügyminisztérium az áprilisban leadott több mint háromszázezerből.

A döntéssel bizonyossá vált: meglesz az egy millió aláírás, amit a kezdeményezők a FUEN-nel közösen az Európai Bizottság asztalára letehetnek.

Mint ismert, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség április 11-én iktatta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés romániai aláírásait az Országos Lakosság-nyilvántartási Igazgatóságnál. Kelemen Hunor,  a polgári kezdeményező bizottság tagja akkor kifejtette: abban bízik, hogy nem politikai és nem elutasító döntés születik.

A Szövetség elnöke úgy véli, a nemzeti hatóság korrekten járt el, amikor munkáját végezte, és a kötelező adminisztratív vizsgálatot hajtotta végre az elmúlt három hónapban.

„Bizakodók vagyunk, hiszen Romániában, így az Európai Unióban is elhárult az utolsó adminisztratív akadály az MSPI európai leadása elől. Meglesz az egy millió aláírás, amit az Európai Bizottság asztalára letehetünk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, rámutatva arra: a következő hónapokban is dolgozni kell, párbeszédet folytatni és érvelni, továbbá partnereket keresni a különböző tagállamok képviselőiben.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke elmondta:

eddig 984 852 aláírást hitelesítettek

az Európai Unió különböző tagországaiban, még hátravan Ausztria, Bulgária, Észtország, Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország.

Ahhoz, az az őshonos kisebbségek védelmét az Európai Unió napirendjére helyezzék, a következő hónapokban az őshonos kisebbségek védelmét az EP-választás témái közé is be akarják emelni. „Azt kérjük a többségtől az EU-ban és az egyes tagállamokban, hogy vegyenek részt a párbeszédben, a pártok és az EP-jelöltek pedig kötelezzék el magukat az őshonos kisebbségek ügye mellett” – összegzett a FUEN elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?