Főügyész: veszélyben a hatalmi ágak szétválasztásának elve

Augustin Lazăr főügyész arra figyelmeztetett pénteken: a politikai élet egyes szereplőinek az igazságügyi rendszerre vonatkozó rendszeres bírálata veszélybe sodorhatja a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

A főügyész leszögezte: az ügyészek kinevezése, beleértve a vezető tisztségeket is – a törvénynek megfelelően – a főügyész hatásköre. Ezzel Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökének csütörtök esti televíziós műsorbeli nyilatkozatára reagált.

A szenátusi elnök azt mondta: az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyészének Laura Codruţa Kövesinek a legfőbb ügyészségre való kinevezése „dacolás és arrogáns gesztus" Augustin Lazăr legfőbb ügyész részéről.

„Az a döntés, hogy a legfőbb ügyészség egyik tisztségébe nevezte ki Kövesit, dacolás és arrogáns gesztus. Vagyis nagyon komoly okok miatt menesztették, köztük két olyan alkotmánybírósági döntés, amely közvetlenül érintette, és egyéb indokok, amelyeket Tudorel Toader igazságügyi miniszter felsorolt a Kövesi menesztéséről szóló indoklásban, és te kinevezed egy másik tisztségbe” –  nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu az Antena3 televízió műsorában.

Az ALDE vezetője azt nyilatkozta, az utóbbi időben megfigyelte, hogy Augustin Lazăr legfőbb ügyésznek egyre nagyobb a „politikai étvágya”, ami arról árulkodik, hogy nincs tisztában jogállásával és feladatkörével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?