Cseke Attila: az utcanevekről ne Bukarest döntsön

Az RMDSZ tiltakozása nyomán a képviselőház közigazgatási bizottsága elutasította a kormány a 63/2002-es rendeletének módosításáról szóló javaslatot, amely az önkormányzati autonómia elvét csorbítaná azáltal, hogy a megyei és helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozó utcák, közterek, intézmények és ingatlanok személyiségről való elnevezésének jóváhagyását egy országos tárcaközi bizottság véleményezésétől tenné függővé.

„Létezik egy megyei bizottság, amely a prefektúrákon működik, és minden ilyen jellegű határozatot konzultatív jelleggel véleményez. Lényegében ma az önkormányzatoknak megvan a lehetősége arra, hogy utcákat, intézményeket közismert személyiségekről nevezzenek el, vagy a már létező neveken változtassanak” - részletezte az elnevezések jelenlegi folyamatát Cseke Attila képviselő, a bizottság alelnöke.cseke-attilamijl

A Bihar megyei képviselő elmondta, hogy a bizottságba került törvénymódosító javaslat szerint az önkormányzatoknak minden ilyen esetben egy kötelező véleményezést kell kérniük egy tárcaközi bizottságtól, amelynek személyi összetételét törvény szabályozná. A testületet öt személy alkotná, akiket kulturális minisztérium, a belügyminisztérium, a Román Akadémiáról, illetve a kormány főtitkársága nevezne ki

„Minden egyes esetben, amikor egy önkormányzat új utcanevet szeretne használni vagy egy már létezőn változtatni, kötelező módon ehhez a Bukarestben székelő tárcaközi bizottsághoz kellene fordulnia. Mi több, ennek a bizottságnak a negatív véleményezése is kötelező érvényű lenne az önkormányzatra nézve” - hangsúlyozta a képviselő.

A bizottság ülésén azzal érvelt az RMDSZ, hogy a már létező elveket nem lehet megszegni, hiszen azért vannak választott képviselők, hogy a helyi közösségek igényei szerint döntsenek. a testület az érveket elfogadta, és a javaslatot negatívan véleményezte. „Reméljük, hogy a képviselőház plénumban is elutasítja” – fejtette ki Cseke.

Kimaradt?