Korrupcióellenes főügyészi tevékenységéről számolt be Laura Codruța Kövesi

Az ügyészek függetlensége szavatolja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenységének pártatlanságát és védi az esetleges politikai befolyástól –  írja Laura Codruţa Kövesi volt főügyész tevékenységi jelentésében

A DNA honlapján hétfőn közzétett dokumentum szerint a főügyész tevékenységének előterében állt többek között, hogy megvédje a korrupcióellenes ügyészeket mindenféle megfélemlítési kísérlettől.

„A közszférában kifejtett nyomás gyakran meghaladta a demokratikus társadalomban elfogadhatónak tekinthető bírálat határait, néha ezek a támadások olyan vádlottak részéről érkeztek, akik fontos állami tisztségeket töltenek, vagy töltöttek be, és ezek a támadások az utóbbi időben agresszívabbá és gyakoriabbá váltak” – fogalmaz a jelentésben.
A dokumentum szerint a DNA tevékenységét a nemzetközi szervezetek is elismerik és a helyes gyakorlat példájaként emlegetik.

„Az intézmény hatékonyságát 2013 májusa és 2018 júliusa között elismerték az Európai Bizottság szakértői és eredményeit méltányolták az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készült éves jelentések is. A DNA és a legfelsőbb bíróság figyelemre méltó eredményeket mutatott fel a közép és magas szintű korrupció ellenes harcban” – mutat rá a főügyész a jelentésben. 

2013 májusa és 2018 júliusa között, amíg Laura Codruţa Kövesi volt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője, 37 közméltóság, köztük kilenc miniszter és volt miniszter, 21 képviselő és hat szenátor, valamint egy európai parlamenti képviselő ellen született jogerős ítélet a DNA által felgöngyölített korrupciós ügyekben –  olvasható a volt főügyész tevékenységi jelentésében.

„A DNA az elmúlt öt évben a közép és magas szintű korrupció ellenes harc hatékony intézményévé vált”- írja a dokumentumban.

A jelentés szerint a fenti időszakban évről-évre nőtt a vádiratok, a vádemelések és a kivizsgált közméltóságok száma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?