Összefogtak a magyar pártok: nagyszabású tüntetés lesz Beke Istvánék mellett

Újabb nagyszabású tüntetés van alakulóban Háromszéken a magyar politikai pártok és civil szervezetek kezdeményezésére. Az RMDSZ, MPP, EMNP és EMNT háromszéki és országos vezetői hétfőn közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy csütörtökön 18 órára Kézdivásárhely főterére szólítják Székelyföld lakosságát, ahol egy gyertyás felvonulásra és tüntetésre kerül sor a múlt héten öt éves börtönbüntetésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért.

„A román állam múlt heti döntései – a terrorváddal bebörtönzöttek, a Batthyáneum könyvtár ügye, a Bánffy-erdők visszaállamosítása és a románellenes megnyilvánulásokat és szervezkedést büntető törvénytervezet – miatt elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor új típusú érdekérvényesítési eszközökre van szükség. Ki kell mondanunk, hogy elég volt!” – fejtette ki Sándor Krisztina az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, aki szerint a múlt heti döntések olyan pofonsorozatnak számítanak, amelyet a magyar közösség nem érdemelt meg Románia századik születésnapjára.

„Nem erre számítottunk, nem így kell viszonyulnia a bukaresti hatalomnak” – szögezte le az EMNT ügyvezetője elnöke. Tájékoztatása szerint a csütörtöki, kézdivásárhelyi tüntetésen jelen lesz Tőkés László is, illetve a nagyobb székelyföldi városokból, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Székelyudvarhelyről, igény szerint autóbuszokat indítanak a kézdivásárhelyi utcai megmozdulásra.

Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett - december elsejei - katonai parádén.

„Száz éve el akarnak takarítani Erdélyből”

A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, RMDSZ képviselő, Kulcsár Terza József rámutatott, a magyar pártoknak és civil szervezeteknek azért kell együtt gondolkodni és együtt cselekedni, mert korábban, amikor volt hasonló összefogás, eredmény is született, így a sepsiszentgyörgyi magyar himnusz perében és a kovásznai szívkórház átnevezési kísérletekor. A sepsiszentgyörgyi politikus arra is figyelmeztetett: eljöhet az az idő amikor a magyar szóért és a székely zászlóért is bebörtönöznek, ha életbe lép a törvényhozásba két hete benyújtott tervezet, amely a románellenes megnyilvánulásokat és szervezkedéseket büntetné.

„Száz éve el akarnak takarítani Erdélyből, de nem fog menni. Közösen fogunk fellépni ellene” – mondta Kulcsár Terza József, aki felkérte az egyházak és tanintézetek vezetőit is, hogy mozgósítsanak, és csütörtökön legyenek minél többen Kézdivásárhelyen, „ahol megmutathatjuk, hogy nem félünk, és ha baj van összefogunk”.

„Székelyföldön nincsenek terroristák”

Az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke, Grüman Róbert is a pártok fölötti összefogás fontosságát hangsúlyozta, hiszen megítélése szerint Beke Istvánék ügyében méltánytalan és igazságtalan ítélet született. „Székelyföldön nincsenek terroristák. Példát akartak statuálni, hogy ne folytatódjon az autonómia harc” – véli Grüman Róbert.

A szövetség háromszéki ügyvezetője elnöke szerint több demokratikus eszköz áll rendelkezésre, így a rendkívüli jogorvoslat, a strasbourgi emberjogi bíróság vagy az elnöki kegyelem kérése, de ugyanilyen demokratikus eszköz a tüntetés is a bebörtönzött kézdivásárhelyiek mellett. „Ott voltunk a szombati tüntetésen és ott leszünk a csütörtökin is és ugyanerre biztatunk mindenkit. Az RMDSZ aktivistái is mozgósítanak” – mondta Grüman Róbert.

„Holnap ki lesz a következő?”

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke, Tőke Ervin a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón kifejtette: a Beke Istvánék elleni ítélettel egy olyan útra lépett a román nemzetpolitika, amelynek nem tudni hol lesz a vége. „Most elvittek két székelyt, holnap ki lesz a következő? El akarják érni, hogy megtorpanjunk jogaink követelésében, arra megy ki a játék, hogy az utánpótlást feláldozzák, fiataljainkat megfélemlítsék, és vezetők nélkül hagyják az erdélyi magyarságot” – mutatott rá Tőke Ervin.

Az EMNP háromszéki elnöke, Bálint József hozzátette: felháborítónak tartják a bíróság ítéletét, ugyanekkor megállapíthatják, hogy Bekéék meggondolatlan telefonos viccelődéseit nem kell példaként tekintenünk, de annak a bátorságuknak, hogy otthon várták meg az ítéletet, nem menekültek el, bíztak saját igazukban, példaértékűnek kellene lennie az egész erdélyi magyarság számára. „Ezért arra kérek mindenkit, aki nem fél, úgy legyen ott a csütörtöki, kézdivásárhelyi tüntetésen, mintha pénteken utána jönnének!” – összegzett Bálint József.

Kapcsolódók

Kimaradt?