Ennyit Johannis felfüggesztéséről: Tăriceanu szabadságra ment

Liviu Dragnea korábbi nyilatkozata szerint a kormánykoalíció vezetőinek hétfőn kellett volna dönteniük az államfő esetleges felfüggesztéséről, ám a találkozójuk elmarad, mert Călin Popescu-Tăriceanu szabadságra ment.

A szociáldemokrata pártelnök pénteken arról beszélt: közölte a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőjével, hogy Klaus Johannis államfő felfüggesztése komoly opcióvá kell hogy váljon, mert az alkotmánybírósági határozat ellenére sem hajlandó leváltani a korrupcióellenes ügyészség főügyészét. Dragnea szerint Tăriceanu egyetértett azzal, hogy "komolyan ki kell elemezni ezt a lehetőséget", és hétfőn eldöntik, hogy kezdeményezni fogják-e az elnök felfüggesztését.

Vasárnap azonban kiderült, hogy a találkozójuk elmarad, mert az ALDE elnöke három napra szabadságra megy. A Hivatalos Közlönyben megjelent döntés értelmében a július 9-e és 11-e közötti időszakra Călin Popescu-Tăriceanu átruházta szenátusi elnöki hatásköreit a felsőház alelnökére, Adrian Ţuţuianu PSD-s szenátorra.

A kisebbik kormánypárt vezetőjének magatartása alátámasztani látszik azokat a sajtóértesüléseket, hogy nem támogatja Klaus Johannis felfüggesztését. Médiainformációk szerint Călin Popescu-Tăriceanu ehhez csak akkor lenne hajlandó hozzájárulni, ha a koalíció jelöltje lesz a jövő évi államfőválasztáson.

Mint ismert, az államfő felfüggesztését az RMDSZ sem támogatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?