Hétfőn dönt a koalíció Klaus Johannis esetleges felfüggesztéséről

Hétfői ülésükön döntenek a koalíciós pártok vezetői arról, hogy kezdeményezik-e Klaus Johannis államfő tisztségből való felfüggesztését - nyilatkozta csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Liviu Dragnea közölte: tárgyalt már a témáról a koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökével, Călin Popescu-Tăriceanuval. "Közöltem vele, hogy az államfő felfüggesztése komoly opcióvá kell hogy váljon, mert mi csak itt ülünk és panaszkodunk, de ő nem tartja be az alkotmányt sem ma, sem holnap. Lehet, elküld még egy elnöki tanácsadót, hogy fenyegesse meg valamelyik alkotmánybírót, vagy lehet, hogy elküldte valamelyik tanácsadóját, hogy fenyegesse meg a legfelsőbb bíróság bíráit" - fogalmazott a politikus.

Hozzátette, Tăriceanu egyetértett azzal, hogy "komolyan ki kell elemezni ezt a lehetőséget", és hétfőn eldöntik, hogy kezdeményezni fogják-e az elnök felfüggesztését vagy sem. Dragnea szerint Johannis államfő csúfot űz az alkotmányból, "nem érdeklik a törvények", "csak saját érdekei és saját védelme" foglalkoztatja.

"A tegnap a többség diktatúrájáról beszélt, pedig éppen az ő hozzáállása hasonlít a diktátorokéhoz. A többség képezi a demokrácia egyik alappillérét, azért tartanak választásokat, azért mennek el az emberek szavazni, hogy válasszák meg azt a többséget, amely aztán döntéseket hoz, törvényeket alkot, a kormányon keresztül igazgatja az országot. Őt ez a többség zavarja. Ez éppen a diktátorok fordított logikája: nem számít a többség, nem számítanak a szavazatok, csak az számít, hogy mit akar az az egy ember, aki maga alá rendelne minden intézményt" - hangoztatta a nagyobbik kormánypárt elnöke.

Dragnea rámutatott, azért nem vett részt a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) új igazgatója, Gabriel Vlase eskütételi ceremóniáján a Cotroceni-palotában, mert nem tudta elfogadni egy olyan elnök meghívását, "aki nem tartja be az alkotmányt, aki folyamatosan támadja az általam vezetett pártot, aki akadályozza a parlament tevékenységét, akinek a részéről nem érzünk hajlandóságot az intézményközi együttműködésre".

„Johannis adja vissza a pénzt!”

Csütörtöki sajtónyilatkozatában ugyanakkor Liviu Dragnea nyilvánosan megkérdezte az adóhatóság vezetőjét és a pénzügyminisztert, mikor fognak visszaszerezni több százezer eurót Klaus Johannis államfőtől. „Felteszem most a kérdést, hogy tervezik-e - ha olyan sok pénzük van az államkasszában, hogy már nincs szükség többre -, hogy esetleg meghirdetünk egy adóügyi amnesztiát, ha úgysem fér a pénz az államkincstár ládáiban?” - tette fel a kérdést Dragnea a parlamentben.

A képviselőházi elnök szerint a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a Szeben megyei ügyészség „pingpongozik” a Johannis ellen benyújtott büntetőjogi feljelentéssel, „mert félnek”. „Csalás útján szerzett házakról beszélünk és eurószázezrekről, amelyeket nem kap vissza a román állam. Beszéljünk büntetőügyi dolgokról, amelyek esetében nem lehet szó félremagyarázásról, mert dokumentumok támasztják alá a tényeket” - mondta Dragnea, hozzátéve, hogy az ANAF vezetőjének azzal kellene foglalkoznia, hogy mindenkitől visszaszerezze az államnak okozott károkat, „Johannisszal kezdve”.

Arra a kérdésre, hogy ezt az intézkedést kellene-e alkalmazni azon elítéltekkel szemben is, akik megkárosították az államot, Dragnea visszakérdezett: „Jogerős döntés esetén? Miért ne?”

Kapcsolódók

Kimaradt?