Háromszéken már csütörtökön ünneplik március 15-t

Március 15-e, a székely szabadság ünnepe lesz Szentgyörgyön. A háromszéki városokban csütörtökön kezdődnek és szombatig tartanak az 1848-49-es forradalmi megemlékezések.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat felhívja a városlakók figyelmét, hogy az ünnepségének előkészületei miatt csütörtökön 17 órától lezárják a Szabadság tér színház előtti szakaszát, majd 21 órától egy forgalmi sávon haladhat a forgalom. Pénteken 11–22 óra között terelik el a forgalmat a városközpontból, 14 órától lezárják a forgalmat az Állomás negyedi, Román Hadsereg útja - Szabadság tér - Gróf Mikó Imre és Korház utca közti útszakaszt.

Az ünnepség szervezői felhívják a megemlékező közönség figyelmét, hogy március 15-én, a belvárosi koszorúzást és a színpadi ünnepi műsort megelőzően, fél háromtól gyülekezőt tartanak az állomási körforgalomnál és megkérik a résztvevőket, vigyenek magukkal székely zászlót. Az ünnepségen közel száz lovas részvételére számítanak, ezért arra kérik a résztvevőket, hogy ne menjenek a lovak közelébe és a gyerekeket se hagyják felügyelet nélkül.

A sepsiszentgyörgyi ünnepségsorozatot „Székely szabadságunkért" mottóval szervezik. Csütörtökön 16 és 20 óra között a Kónya Ádám Művelődési Házban kokárda-készítésre kerül sor, majd 18 órakor a Székely Nemzeti Múzeumban tart előadást Kádár Gyula történész. Közreműködnek sepsiszentgyörgyi színészek és zenészek, valamint a Vox Humana kamarakórus.marc05152

Az erdővidéki ünnepi megemlékezés Bodvajban kezdődik csütörtökön 14 órakor, amikor a nagybaconi fúvószenekar tart toborzót, majd köszöntőt mond Mihály Réka, a nagybaconi Benedek Elek Művelődési Egyesület elnöke, és ünnepi beszédeket mondanak: Lázár-Kiss Barna baróti polgármester, Dr. Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg alpolgármestere, Dr. Csikány Tamás ezredes, hadtörténész, Klárik László szenátor. A beszédek közben énekek hangzanak el.

Kézdivásárhelyen az ünnepi megemlékezések sora csütörtökön reggel 9 órakor az Apor Péter szakközépiskolában vetélkedővel kezdődik, amikor a diákok az 1848-1849-es kézdivásárhelyi eseményeit ismertetik. 10 órakor a Molnár Józsiás iskolában szerveznek vetélkedőt a névadó halálának 110 éves évfordulója alkalmából. Csütörtökön 14 órakor a Nyergestetőn szerveznek megemlékezést, ahol a környékbeli és magyarországi tanintézmények diákjai tartanak ünnepi műsort és koszorúznak. Ugyancsak csütörtökön, 18 órakor, a kézdivásárhelyi Vigadóban „Ez is matyó örökség" címmel nyílik kiállítás Kiss Mátyás mezőkövesdi népi iparművész munkáiból.

Kimaradt?