Igazságügyi törvények: elutasította az alkotmánybíróság az ellenzék óvását

Befogadhatatlannak minősítette és elutasította szerdán az alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) óvását az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, 2004/317-es törvény módosításával kapcsolatban.

Az alkotmánybíróság szerdai közleménye értelmében többségi szavazattal utasították el az ellenzéki alakulatok óvását. Az Agerpres hírügynökség értesülései szerint a taláros testület arra hivatkozva döntött így, hogy az indítvány megszövegezői nem jelölték meg pontosan, szerintük az alkotmány mely előírásait sérti a jogszabály.

Alkotmányossági kifogásában a PNL és az USR többek között arra hivatkozott, hogy a parlament Klaus Johannis államfőnek a jogszabály újratárgyalására vonatkozó kérelme kapcsán megszegte a képviselőház és a szenátus házszabályát és ezáltal az alkotmány vonatkozó előírásait is. Az indítvány aláírói szerint az elnök olyan tényezőkre mutatott rá az újratárgyalásról szóló kérelemben, amelyek „mélyreható elemzést igényeltek volna a parlamentben”.

A szenátus június 19-én utasította el döntő házként az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, 2004/304-es törvényt módosító tervezet újratárgyalására vonatkozó kérelmet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?