Az Alkotmánybíróság tagja lesz az igazságügyi miniszter

Alkotmánybírósági posztra váltja az igazságügyi miniszteri bársonyszéket Mona Pivniceru. Ezt a tárcavezető maga erősítette meg szerda este az Antena3 hírtelevízióban, miután kiszivárgott a sajtóba, hogy a Nemzeti Liberális Párt őt javasolja majd a taláros testületben júniusban megüresedő mandátumok egyikére.

Pivniceru nem titkolta, hogy nem érzi jól magát a miniszteri tisztségben. „Nincs politikusi vénám, az adminisztráció pedig rengeteg vesződséggel jár" – jelentette ki. Ugyanakkor nem kívánt a támogatottságát firtató kérdésre válaszolni.Mona-Pivniceru

Victor Ponta kormányfő kedden újságírói kérdésre válaszolva közölte: Pivniceru távozásával a kormány veszít, az Alkotmánybíróság azonban nyer, mert tapasztalt szakember kerül a testületbe. Traian Băsescu a miniszter távozásának hírét örömmel vette tudomásul. „Hálát adok az égnek, ha ez valóban megtörténik" – jelentette ki kedden este az államfő a Digi24 televízióban arra utalva, hogy nem a legkordiálisabb a viszonya az igazságügyi miniszterrel.

Júniusban három alkotmánybíró mandátuma jár le. Helyettük az elnöki hivatalnak, a képviselőháznak és a szenátusnak kell majd javasolnia egy-egy jelöltet. Az alkotmánybírák mandátuma kilenc évre szól.

Kimaradt?