Kelemen Hunor: az RMDSZ támadásával menekül a felelősség elől Ludovic Orban

„Elegünk van abból, hogy ha az utóbbi évtizedekben a románoknak valami nem sikerült, akkor a magyarok voltak a hibásak, ha a parlamentben valamelyik román pártnak nem sikerült valami, akkor azért az RMDSZ volt a hibás. Erről lassan le kellene szokni, mert kezd unalmassá válni” – reagált pénteken Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Maszolnak tett exkluzív nyilatkozatában Ludovic Orban PNL-elnök azon felvetésére, miszerint a bizalmatlanági indítványnak azért nem volt sikere szerdán, mert a szövetség nem szavazta meg.

„Amikor utoljára beszéltem a PNL elnökével, ő maga is beismerte, hogy nincsenek  meg a PSD-ből várt lehetséges szavazatok, amelyek a kormánybuktatáshoz elegendőek lennének. Ez megint csak azt mutatja, hogy Ludivic Orban nem érti, hogy mi történik” – vélte az RMDSZ elnöke, aki azt is elmondta: a PNL elnökével el sem jutottak a magyar közösségi követelésekig, azt Ludovic Orban csupén a televíziós műsorokban hangoztatta, hogy ezekben nem alkuszik. „A PNL esetleges kormányra lépésével  kapcsolatos korrekt kérdéseinkre sem adott semmiféle választ, így el sem jutottunk odáig, hogy kielemezzük: a liberálisok hol és hányszor támadták az elmúlt másfél évben a magyar törekvéseket az oktatás, anyanyelvhasználat terén” – nyilatkozta a szövetségi elnök.

"Persze, van egy olyan elmélet is: ha mi megszavaztuk volna az indítványt, akkor a PSD-ben is bátorságra kaptak volna azok, akik a kormány buktatásában érdekeltek lennének, és akik a PSD belső ellenzékét jelentik. Ez azonban egy nagyon furcsa és buta elmélet” – fogalmazott Kelemen Hunor, aki szerint ezzel Ludovic Orban a felelősség elől próbál menekülni. „Nyilván, az ember saját fontosságának tudatában el is hiszi ezt a butaságot. Én egy pillanatig sem hiszem el azt, hogy attól, hogy az RMDSZ egyféleképpen viselkedik, mások bátorságra kapnának” –  mondta az RMDSZ-elnök, aki szerint a szövetséggel és a többi párttal is csupán "mímelte" a tárgyalást Ludovic Orban, aki a pártján belüli „sarokba szorítottsága” miatt kényszerül arra, hogy más alakulatokra hárítsa a felelősséget.

Ludovic Orban: az RMDSZ a hibás

Az RMDSZ szavazataival átment volna a parlamenten az ellenzéki alakulatok által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány - véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. 
Ludovic Orban rámutatott, a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói között is sokan vannak olyanok, akik elégedetlenek a Dăncilă-kormánnyal. Az ő soraikból "több mint harminc" támogató voks került volna ki, miután azonban az RMDSZ bejelentette, hogy nem fog szavazni az indítványról, az elégedetlen PSD-s törvényhozók sem mertek hangot adni véleményüknek. "Ha az RMDSZ megszavazta volna a bizalmatlansági indítványt, az átment volna a parlamenten" - fogalmazott csütörtöki nyilatkozatában a liberális pártelnök, aki bevallása szerint várja, hogy derüljön ki, mit ígért Liviu Dragnea PSD-elnök az RMDSZ-nek azért, hogy a szövetség így járjon el. 

A szavazás előtti napon a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel folytatott megbeszélésről Orban csütörtökön azt mondta, ő a szövetségi elnök minden kérdésére válaszolt, a PNL kormányprogramját pedig azért nem ismertette vele, mert "nem jutott el a tárgyalás ehhez a ponthoz".

Az RMDSZ elnöke "jobban tenné, ha beszélne a magyar nemzetiségű román állampolgárokkal, akiknek a 80 százaléka elégedetlen a jelenlegi kormánnyal, és akik nem értik, hogy az RMDSZ - amelynek elméletileg őket kellene képviselnie a parlamentben - miért ragaszkodik makacsul ahhoz, hogy hatalmon tartsa ezt a kabinetet és ezt a hatalmi rendszert, amely a romániai magyaroknak is rosszat tesz" - mondta még Ludovic Orban. 
 

Kapcsolódók

Kimaradt?