Az államfő ismét alkotmánybíróságra küldte az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvényt

Ismét alkotmányossági kifogást emelt Klaus Johannis államfő az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó, 2004/304-es törvényt módosító tervezet ellen – közölte csütörtökön az államelnöki hivatal.

A jogszabályt június 22-én küldte el a parlament Klaus Johannis államelnökhöz kihirdetésre, miután a parlament mindkét háza elutasította az újratárgyalására vonatkozó elnöki kérelmet. Az államfő azért kérte korábban a jogszabály felülvizsgálatát, mert értelmezése szerint a törvénymódosítások szövege zavaros, többféleképpen értelmezhető, emiatt sértheti az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségével és működésével kapcsolatos alkotmányos és nemzetközi követelményeket. Kérelmének elutasítását követően a törvény ismét a március 30-án elfogadott változatban került hozzá kihirdetésre.

Az államelnök arra hivatkozva fordult ma a taláros testülethez, hogy a parlament megszegte az alkotmányt, amikor tárgyalás nélkül utasította el a jogszabály újbóli megfontolására vonatkozó kérelmét. „A parlamentnek felül kell vizsgálnia az erre vonatkozó igénylésben kifogásolt szövegrészeket, sőt azokat a rendelkezéseket is, amelyeket nem sorol fel tételesen a kérelem, de összefüggésben állnak a kifogásolt részekkel” - nyomatékosítja indítványában az államfő.

Az elmúlt hónapokban több ízben is az alkotmánybíróság elé került az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvény módosítása, a tervezet elfogadása után ugyanis az ellenzéki alakulatok és az államfő is kért normakontrollt.

A címlapfotó forrása: Bârfa de Iași

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?