BRÉKING: Megbukott az ellenzék bizalmatlansági indítványa

BRÉKING: 166 „igen” és 4 „nem” szavazattal megbukott szerdán az ellenzéki pártok Dăncilă-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványa. A titkos és névre szóló szavazáson az indítványt 233 honatyának kellett volna megszavaznia ahhoz, hogy elfogadják. Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója nem vett részt a szavazáson, az indítvány vitáját követően a szövetség elhagyta az üléstermet.

Szerdán szavazott a képviselőház és a szenátus plénuma a Dăncilă-kormány megbuktatására benyújtott bizalmatlansági indítványról. Az RMDSZ-frakció szerda reggel 9 órától ülésezett, ahol eldöntötték: nem vesznek részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán. FRISSÍTÉS 1: A szövetségi elnök nyilatkozott a döntésről. FRISSÍTÉS 2: Délben kormánypárti és ellenzéki szimpatizánsok is tüntetnek a törvényhozás épülete előtt. FRISSÍTÉS 3: Ludovic Orban arra kéri a PSD-t, ne kövessen el "butaságot". FRISSÍTÉS 4: Az ellenzéki tünetők az Izvor parkban tiltakoznak a kormány ellen, Dan Barna USR-elnök Facebook-bejegyzésben panaszkodik a kormánypártra. FRISSÍTÉS 5: Elkezdődött a bizalmatlansági indítvány vitája a parlamentben. FRISSÍTÉS 6: Bezárták a kapukat, megnövelték a csendőri felügyeletet a tüntetők miatt. FRISSÍTÉS 7: Viorica Dăncilă az indítvány vitáján azt hangsúlyozta: nem a kormány felelős az inflációért. Beszéde alatt az ellenzék hatalmas transzparenssel titlakozott. FRISSÍTÉS 8: Az ellenzék a "Teleorman Köztársaság" ellen foglalt állást. FRISSÍTÉS 9: Kelemen Hunor szerint az ellenzék "meddő politikai harcot" mutatott be kormányprogram helyett.

Kelemen Hunor szövetségi elnök kedden azt mondta, csak akkor lenne esély arra, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen a parlamenten, ha felbomlik a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció.

Kelemen Hunor: azt az ellenzéket támogatnánk, amely nem uszít a magyarság ellen

FRISSÍTÉS 1: „Ma nincs meg a parlamenti többség a jelenlegi kormány leváltásához. További nyolcvan szavazatra van szüksége az ellenzéknek, hogy megdöntse a Dăncilă-kabinetet. Sajnos, ezúttal az RMDSZ nem a mérleg nyelve: harminc szavazatunk tehát nem változtat a helyzeten. Ez egyszerű matematika. A kormány rossz döntéseit és kezdeményezéseit ezután is kritizáljuk és leszavazzuk.  Azt az ellenzéket tudnánk kormányra lépésében támogatni, amely tisztázza miniszterelnök-jelöltjének és a legfőbb tárcák vezetőinek személyét. Azt az ellenzéket tudnánk támogatni, amely konkrét tervekkel, Románia fejlődését biztosító kormányprogrammal áll elő, amely nem a magyar közösség ellen uszít, hanem tiszteletben tart bennünket” – jelentette ki a frakcióülést követően Kelemen Hunor.

A kormány mellett és ellen is tüntetnek a parlament előtt

FRISSÍTÉS 2: Az USR szerdán délre zászlós tüntetést szervez a parlament épülete elé. A Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea pedig arról beszélt tegnap, hogy a PSD-ALDE szövetség szimpatizánsai is a törvényhozás épülete elé vonulnak, hogy támogatásukról biztosítsák a kormánypártokat. 
Hétfőn Liviu Dragnea azt mondta: képviselőik nem szavaznak a bizalmatlansági indítványról, csupán biztosítják a szavazáshoz szükséges jelenlétet.

Az ellenzéki alakulatok által a Viorica Dăncilă vezette kormány megbuktatására benyújtott bizalmatlansági indítványról szerdán szavaz a parlament. A hétfőn felolvasott szöveg szerint az 5,4 százalékos inflációs küszöb elérése, a bankközi hitelkamatláb (ROBOR) folyamatos emelkedése és a bírák és ügyészek politikai befolyásolási kísérlete miatt nyújtják be a bizalmatlansági indítványt. A kormány megbuktatásához 233 szavazatra van szükségük az ellenzéki pártoknak.

Ludovic Orban: ne kövessen el „butaságot” a PSD

FRISSÍTÉS 3: Nem tanácsolja a PSD szimpatizánsainak, hogy a parlament épülete elé menjenek tüntetni, mert nem lehet majd ellenőrzés alatt tartani a történéseket – mondta a PNL elnöke arról, hogy nemcsak az ellenzék, hanem a kormánypárt támogatói is megnyilvánulnak a bizalmatlansági indítvány szavazása előtt.

„Semmi bajom azzal, hogy tüntetnek, de ezt máshol tegyék, ne azon a helyen, ahová az ellenzéki tiltakozást meghirdettük. Nem tanácsolom ezt neki, mert rosszul sülhet el. A Dragnea körül csoportosuló klán provokációit senki nem tudja ellenőrzés alatt tartani” – vélte Ludovic Orban, aki szerint az ellenzék mindig békésen tüntetett, összeszedte a maga mögött hagyott hulladékot. „Szép és okos emberek ők. De úgy tűnik, hogy egyesek bombától tartanak, és paranoiásan azt hiszik, hogy ezek az emberek veszélyt jelentenek számukra” – tette hozzá.  

Több százan tiltakoznak a kormány ellen a parlamenttel szembeni Izvor parkban

FRISSÍTÉS 4: Egyelőre nem a parlament előtt vagy az épületben, hanem az azzal szemben lévő Izvor parkban skandálnak hangosbemondóval az ellenzéki szimpatizánsok: „Lemondani, lemondani!", "Igazságot, ne korrupciót!", "Le a kormánnyal", "Dragnea ne feledd, mész a börtönbe!".

A tüntetők zászlókat lobogtatnak, vuvuzelákkal hangoskodnak. Közöttük van Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke és Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke is, akik virágokat osztogattak a tiltakozóknak.

A hangosbemondókban arra kérik a járókelőket, hogy írják alá a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű USR-petíciót. A tüntetés a Facebook-on szervezték meg, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) benyújtotta bizalmatlansági indítványát a Dăncilă-kabinet ellen.

Dan Barna USR-elnök Facebook-bejegyzésében arra panaszkodik, hogy a parlament épületébe csak a PSD támogatói mehettek be.

A parlamentben zajlik az indítvány vitája, a tüntetők megpróbáltak bejutni az épületbe

FRISSÍTÉS 5: Elkezdődött a parlamentben a bizalmatlansági indítvány vitája, amelyen Viorica Dăncilă miniszterelnök és a kormány tagjai is jelen vannak. A 465 képviselő és szenátor közül 380 honatya jelentkezett be. A bizalmatlansági indítvány szövegét a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Radu Mihail olvasta fel.

FRISSÍTÉS 6: Bezárták szerda délután a parlament bejárati kapuit, miután az Izvor parkban tüntetők közül többek megpróbáltak bejutni az épületbe.

A parlament udvaráról kihajtó autókat kifütyülték a tiltakozásra összegyűltek. A helyszínre kivezérelt csendőrök számát növelték, a környéket védőkerítéssel vették körbe.

A bukaresti Izvor parkban több mint 1.500 személy gyűlt össze tüntetni szerda délután, miközben a parlamentben folyik az ellenzéki alakulatok által benyújtott és a Dăncilă-kabinet megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány vitája.

A tüntetők a kabinet és Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, képviselőházi elnök lemondását követelik. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetői, Ludovic Orban és Dan Barna is kiment a demonstrálók közé, az USR képviselői virágokat osztogattak a tiltakozóknak.

Miniszterelnök az indítvány vitáján: nem a kormány felelős az inflációért

FRISSÍTÉS 7: Nem a kormány a felelős az infláció növekedéséért – hangsúlyozta parlamenti felszólalásában Viorica Dăncilă kormányfő  a bizalmatlansági indítvány vitáján. Kifejtette: az infláció mértékét a Román Nemzeti Bank szabályozza, amelynek az illetékesei egyébként beismerték, hogy nem a kormányzati politika befolyásolja az infláció növekedését.

A magánnyugdíj alap államosítása kapcsán felröppent hírekkel kapcsolatosan a kormányfő leszögezte, soha nem merült fel ez a megoldás. „A magánnyugdíj-pénztáraknál felhalmozott pénz a román állampolgárok pénze, a magánvagyonhoz való jogot pedig az Alkotmány garantálja. Mi annyit akarunk csupán, hogy az állampolgárok választhassanak, hogy hol szeretnék tartani a pénzüket” – mondta a parlamentben.

Az igazságügyi törvények módosításáról a kormányfő elmondta: hatalmas félretájékoztatási kampány folyik ezek ellen, nagyon sok hazugság terjed a közbeszédben. „A kormánypártok nem tesznek mást, mint figyelembe veszik az alkotmánybíróság vonatkozó döntéseit a büntetőtörvénykönyv és a büntető-perrendtartási törvénykönyv módosításakor. Ugyanakkor beépítik a romániai igazságszolgáltatási törvényekbe az Európai Emberjogi Bíróság határozatait és az Európai Parlament és Tanács ártatlanság vélelmére vonatkozó irányelvét” – nyomatékosított Dăncilă, akinek felszólalása idején az ellenzék hatalmas transzparenst terített ki. Azt írta rajta: „A végsőkig harcolunk Romániáért”. A kormányfő ezt „cirkusznak” minősítette. Felszólalását követően a PSD-ALDE koalíció képviselői és szenátorai elhagyták a termet.

Az ellenzék a „Teleorman Köztársaság” ellen foglalt állás

FRISSÍTÉS 8: Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője az indítványról azt mondta: „Ma megmenthetjük Romániát vagy megalapíthatjuk a Teleorman Köztársaságot, amely egyetlen ember kénye-kedvének kiszolgáltatott”. Ezt követően a kormányt élesen bírálta beszédében Dan Barna USR-elnök.

Az ellenzék nagyon nehezen tudná sikerre vinni az indítvány – vélte felszólalásában Traian Băsescu „A megmentő Ponta segítségével lehet, hogy átmegy, de ha nem: magatok (a PSD- szerk. megj.) buktassátok meg a kormányotok, hogy ne szégyenkezzünk vele akkor, amikor átvesszük az Európa Unió Tanácsának soros elnökségét” – vélte, és hozzátette: ha most nevetségessé teszi magát Románia a kormánybeli „egyedekkel”, akkor ez „további 14 évig így marad”.

Kelemen Hunor: meddő hatalmi harcok tanúi vagyunk

FRISSÍTÉS 9: Semmiféle valós alternatívát nem ajánlott az ellenzék, amelynek még vázlatos kormányprogramja sincs, csupán meddő hatalmi  harcot mutatott be – vélte Kelemen Hunor, és hozzátette: az RMDSZ nem vesz rész az indítvány szavazásán.

„Az ellenzék demokratikus gyakorlatának lehetünk most tanúi, de ez az ellenzék semmiféle intézkedést nem hozott a kormányzás érdekében” – hangsúlyozta felszólalásában az RMDSZ elnöke, aki szerint az ellenzék az intézmények közötti teljes bizalmatlanságot, illetve a polgárok intézményekben való bizalmának hiányát sem hajlandó tudomásul venni.

„Őszinte hozzáállásra van most szükségünk. A szegénység és a társadalmi megosztottság, a más véleményen lévőkkel szembeni gyűlölet egy helyben tart bennünket. Közvitákat, polémiákat és közpolitikai döntéseket akarunk a következő húsz évre vonatkozóan. Ehelyett azonban csupán meddő hatalmi harcok tanúi lehetünk. Ebben nem kell és nem is akarunk részt venni, ezért nem leszünk jelen a szavazáson. Sokan azt mondták az RMDSZ miatt nem megy át az indítvány. Még egyszer megpróbálom elmondani, hogy 151+30 csupán 181-et eredményez. Önök is készítsenek rövid számítást és megtudják, hány szavazat hiányzik még” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?