CSM-törvény: elutasították Johannis újbóli megfontolásra vonatkozó kérelmét

Elutasította kedden a képviselőház plenáris ülése a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsra (CSM) vonatkozó törvényt módosító tervezet újbóli megfontolását igénylő államfői kérést.

A 2004/317-es törvényt módosító tervezet parlamenti újratárgyalása ellen 172-en szavaztak, 108-an helyt adtak volna Klaus Johannis kérésének. Hat képviselő tartózkodott a szavazáskor.

Ambrus Izabella, az RMDSZ parlamenti képviselője arra emlékeztetet, hogy a 2017 decemberében megszavazott törvényt, három alkotmányellenességi kereset következtében 2018 márciusában újratárgyalta a parlamenti különbizottság, és megszavazta a parlament, ezt követően került az államelnökhöz kihirdetésre. „Az ellenzéki pártok és az államelnök ezt követően ismét megtámadta a tervezetet az alkotmánybíróságon, de a testület elutasította a kifogásokat” – mondta a képviselő és hozzátette: ma az RMDSZ is megszavazta  a képviselőházban az államelnök újbóli megfontolásra vonatkozó kérésének elutasítását, de ez esetben a szenátus a döntő ház. Ha a felsőház is elutasítja, az államelnöknek tíz napon belül ki kell hirdetnie a törvény márciusban elfogadott változatát.

Ioan Cupşa, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője azt mondta: a liberálisok az újbóli megfontolásra szavaztak, mert ennek indoklásából az derül ki, hogy a tervezet 24 cikkelye zavaros, egymásnak ellentmondó kitételeket vagy átfedéseket tartalmaz.

Stelian Ion, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szintén bejelentette, hogy pártja nem támogatja a tervezetet  jelenlegi formájában, és azt ismét meg fogják támadni az alkotmánybíróságon.

Florin Iordache, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője arra biztatta pártbéli kollégáit, valamint az RMDSZ-t, hogy „teljes bizalommal” szavazzanak a jogszabálytervezet mellett, mert azt már felülvizsgálta az alkotmánybíróság. Úgy vélte, a tervezet kedvező intézkedéseket hoz az igazságszolgáltatásban.

A képviselőház első házként szavazott, a szenátus pedig döntő fórum.

A címlapfotó forrás: romaniajournal.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?