A román lobogó napja: zászlós tüntetést szervez holnapra az ellenzék

Zászlóval fognak tüntetni szerdán a parlament épülete előtt, hogy „megakadályozzák a Dăncilă-kormányt és Liviu Dragneát Románia jövőjének elkobozásában” – írta keddi Facebook-bejegyzésében Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

„Ma van a nemzet zászlajának napja. Amikor a negyvennyolcas forradalom idején a Romániát megalakító maroknyi ember első alkalommal kitűzte Románia piros-sárga-kék zászlaját, nemcsak egy román szimbólum született meg, hanem egy olyan elem, amely véglegesen meghatározta kollektív tudatunkat. 100 évvel a nagy egyesülés és 160 évvel a szabadságharc után, ismét fordulóponthoz érkeztünk a történelmünkben” –vélte az ellenzéki párt elnöke, aki arra szólított fel, hogy zászlók lengetésével védjék meg az „értékeket” és „lelkiismeretüket” azoktól, akik le akarják téríteni az országot „európai és demokratikus útjáról”.

Dan Barna szerint „legszomorúbb" az, hogy ezeket az erőket olyan emberek képviselik, akiket egy jobb élet reményében szavaztak meg az állampolgárok.

„Talán nem véletlen, hogy ma van a zászló ünnepe, egy nappal a történelmi pillanat előtt, amikor arra kérjük a román állampolgárokat, hogy támogassanak a román népet és szimbólumait semmibe vevő, mérgező kormány és parlamenti többség ellen folytatott harcban” –írta, és zászlós tüntetésre hívott mindenkit  a Dăncilă-kormány és Liviu Dragnea ellen, hogy megállítás őket „Románia jövőjének elkobozásában”.

A címlapfotó forrás: Dan Barna Facebook-oldala

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?