Băsescu: nincs nyugati orientációnknak alternatívája

Romániának nem szabad kétségeket ébresztenie nyugati elkötelezettségét illetően, és az európai integráció kiteljesítését a pártpolitikán felül álló nemzeti érdekként kell kezelni - hangsúlyozta Traian Băsescu államfő kedden a parlamenthez intézett beszédében.

Az elnök azzal a felhívással fordult a törvényhozáshoz és a bukaresti kormányhoz, hogy tekintsék továbbra is prioritásnak az ország schengeni csatlakozását és belépését az euróövezetbe. Egyúttal arra kérte a politikusokat, ne tegyenek Európa-ellenes nyilatkozatokat, mert - mint mondta - Románia nyugati orientációjának nincs alternatívája, és a "felelőtlen megnyilvánulások" nemcsak az európai partnerekben, de az ország lakosságában is kétségeket ébresztenek.base1

Mint ismert, Titus Corlătean külügyminiszter az uniós belügyminiszterek márciusi tanácskozása előtt azt mondta: Romániát nem érdekli többé a schengeni csatlakozás, ha a tagországok ismét elhalasztják az ország felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe. Miután Németország és Finnország jelezte, hogy vétót emelnének a román Schengen-tagság ellen, Románia nem kért szavazást, így nem született döntés a csatlakozás menetrendjéről.

Băsescu szerint fontos fejlemény, hogy a csatlakozás ellenzői világossá tették: Románia felvételét a korrupció elleni harc sikeréhez kötik. Az államfő ezért azt kérte a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Szociál-Liberális Szövetségtől, hogy teljesítse az igazságügyi országjelentésben megfogalmazott uniós ajánlásokat. Az államfő ezek közt említette a bűnvádi eljárás alatt álló kormánytagok lemondatását és a törvényhozók kiváltságainak megszüntetését.base2

Az euróövezethez való csatlakozásról Băsescu azt mondta: a 2015-ös céldátumot nem tartja reálisnak, de úgy vélekedett, Romániának mindent meg kell tennie, hogy három-négy éven belül teljesítse a feltételeket és még a közös pénz bevezetése előtt versenyképessé tegye állami vállalatait. Egyre több jel utal ugyanis arra, hogy egyes országok kétsebességű Európában gondolkodnak, és Románia azt kockáztatja, hogy végleg az eurózónán kívül reked.

Az államfő beszédét Crin Antonescu szenátusi elnök és az általa vezetett liberális párt frakciói bojkottálták. Victor Ponta miniszterelnök - aki jelen volt a teremben - az államfő beszédéről azt mondta, az általa vezetett kormány sosem ébresztett kétségeket Románia nyugati elkötelezettségét illetően, és továbbra is céljának tekinti az európai integráció kiteljesítését.

Kimaradt?