Tăriceanu: nem módosul sürgősségi kormányrendelettel a Btk

Cáfolta Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök hétfőn, hogy a szociálliberális kormánykoalíció sürgősségi kormányrendelettel akarná módosítani a büntető törvénykönyvet és perrendtartást. Ezt az újságírók kérdésére Liviu Dragnea PSD-elnök is megerősítette.

Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök korábban kilátásba helyezte: a kormánytöbbség „radikálisabb” módszerekkel fogja megvalósítani az ellenzék által óvásokkal hátráltatott igazságügyi reformot. Az ellenzék ezt úgy értelmezte: a kormánykoalíció sürgősségi kormányrendelettel akarja megszüntetni vagy enyhíti a hivatali visszaélés büntethetőségét, hogy a fellebbviteli tárgyaláson megmentse Dragneát a börtöntől.

Tăriceanu azt mondta: a hétfő reggeli, Viorica Dancila miniszterelnökkel és a PSD elnökével tartott koalíciós egyeztetésen nem merült fel, hogy – azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatandó – sürgősségi kormányrendelettel, vagy úgynevezett kormányzati felelősségvállalással léptessék hatálya a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárás módosításait.

Közölte: a kormány tájékoztató anyagot állít össze európai és euroatlanti partnerei számára az igazságszolgáltatási törvényekkel és büntetőjog „európai szellemű módosításával”kapcsolatos terveiről, az ezekről terjesztett rágalmak megcáfolása érdekében.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt nyilatkozta: az RMDSZ sem támogatja, hogy ilyen fontos témában sürgősségi rendeletet hozzon a kormány.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionel Danca úgy vélekedett: nem lehet bízni Tăriceanu bejelentésében. Szerinte csak utcai tüntetések „leszerelését”, az ellenzéki szervezetek „éberségének elaltatását” szolgálja, a kormány pedig bármikor kész tények elé állíthatja az országot, ahogyan tette azt tavaly januárban a büntetőtörvénykönyvet módosító, éjszaka elfogadott 13-as számú kormányrendelettel, amelyet csak a több százezres tüntetések hatására vont vissza az akkori Grindeanu-kormány.

Dragnea: félreértettek az újságírók a Btk kapcsán

Kizárt, hogy sürgősségi kormányrendelettel fogadják el a büntető törvénykönyveket – jelentette ki hétfőn Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Hozzátette: a parlament rendkívüli ülésszakot fog tartani.

Hozzátette: korábban nem ő beszélt sürgősségi kormányrendeletről, hanem az újságírók. Dragnea kifejtette, a PSD országos végrehajtó bizottságának múlt pénteki ülésén arról volt szó, hogy fel kell gyorsítani a kérdéses törvénytervezet elfogadását, mert ez nagyon elhúzódott. „Rendkívüli ülésszakot tartunk, de nem tarthatunk rendkívüli ülésszakot egész nyáron. Ezért Tăriceanu úrral együtt arra fogjuk ma kérni a különbizottság tagjait, hogy zárják le a büntető törvénykönyvet, hogy kerüljön végső szavazásra” - mondta a képviselőházi elnök. 

Liviu Dragnea szerint legtöbb két hetet tart majd a parlament rendkívüli ülésszaka. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?