Kelemen Hunor: minket elsőként az érdekel, mi lesz a bizalmatlansági indítvány után

Kelemen Hunor szövetségi elnöknek május közepén volt rövid beszélgetése Ludovic Orbánnal, ami ugyan nem nevezhető "tárgyalásnak", ahogy azt a PNL elnöke előzőleg mondta, de amelyben érintették azt is, hogy az RMDSZ milyen körülmények között támogatná a PNL akkor még kilátásban lévő bizalmatlansági indítványát. Erről a szövetségi elnök nyilatkozott a Maszolnak.  Kelemen Hunor elmondta: azóta nem történt hivatalos egyeztetés, de az RMDSZ nem zárkózik el egy ilyen megkereséstől.

„Az összesen negyedórás beszélgetésen elmondtam a PNL elnökének, hogy minket az érdekel, mi lesz a bizalmatlansági indítvány után. Érdekel, hogy milyen többségre számítanak, van-e elegendő aláírás az indítványhoz, ki lenne a párt miniszterelnök-jelöltje és kik támogatják őt. Ezen túl jó lenne ismernünk a kormányprogramot is, hogy milyen rövid és középtávú intézkedéseket tervez a párt a legfontosabb területeken – a költségvetés, a regionális fejlesztés, a közigazgatási és oktatási reform terén –, kik a fontosabb miniszterek. És ha mindezeken túl vagyunk, akkor meg kell beszélnünk azt a nagyon fontos kérdést is, hogy mi a PNL viszonya a magyar közösséghez” – tájékoztatott Kelemen Hunor, aki azt mondta, hogy ő elsősorban a hazai társadalom jövőjét illető kérdésekre vár megnyugtató válaszokat, és továbbra sem a PNL „médiabalettjére” kíváncsi.

Ugyanakkor a parlamenti matematika sem biztató, ami a bizalmatlansági indítvány sikerét illeti – mutatott rá az RMDSZ elnöke. „Szerdán kellene szavaznunk a bizalmatlansági indítványról, de még mindig nincsenek válaszok a fenti kérdések zömére. Ráadásul matematikailag úgy néz ki, hogy ha mi meg is szavaznánk ezt a dokumentumot anélkül, hogy tudnánk, mi lesz csütörtöktől, akkor sem menne át, hiszen a sikeréhez 234 szavazat szükséges, amiből csak 165 van meg jelenleg. Ha ehhez további 30 szavazatot hozzátennénk, még mindig nagyon távol állnánk a sikertől” – érvelt Kelemen Hunor, aki hozzátette: Ludovic Orbánnal csak onnan tudja folytatni a beszélgetést, ahol abbahagyta, és nem a sajtóban történő üzengetésekből jutnak a felvetette kérdésekben előbbre. Ráadásul, Ludovic Orbánnak az arra vonatkozó nyilatkozata sem igaz, hogy RMDSZ-t az Európai Néppárt (EPP) bármire is „figyelmeztette” volna.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke vasárnap azt nyilatkozta Suceaván, hogy tárgyalt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség illetékeseivel, és várja döntésüket azzal kapcsolatban, miként fognak szavazni a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról. „Az RMDSZ-t az Európai Néppárt (EPP) is figyelmeztette. Amint tudják, az RMDSZ, akárcsak a PNL, tagja az Európai Néppártnak” – emlékeztetett Orban, felidézve, hogy az EPP vezetősége felhívta az RMDSZ figyelmét, hogy eltér a párt által követett politikai irányvonaltól, amikor a Szociáldemokrata Pártot (PSD) támogatja az igazságügyi törvények módosításában.

A PNL vezetője kifejtette, nem tartja normálisnak, hogy az RMDSZ továbbra is Liviu Dragnea pártján álljon, hogy az RMDSZ parlamenti képviselői Dragnea érdekeit szolgálják szavazataikkal, mert ha így tesznek, az azt jelenti, hogy nem veszik figyelembe azokat, akiknek köszönhetően a parlamentbe kerültek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?