A törvényeket sokszor kapkodva fogadják el az igazságügyi miniszter szerint

Több tucat törvénycikkely bizonyult utólag alkotmányellenesnek, amikor a büntető törvénykönyveket a kormány felelősségvállalásával hozták meg, majd sürgősségi kormányrendelettel módosították - jelentette ki szombaton, Suceaván tartott sajtótájékoztatója alkalmával Tudorel Toader igazságügyi miniszter. 

Toader kifejtette, a törvényeket sokszor kapkodva hozzák, ilyen eset volt az is, amikor a törvénykönyveket a kormány felelősségvállalásával szavazták meg, majd alapvető változtatásokat eszközöltek rajtuk sürgősségi kormányrendelettel. Utólag az alkotmánybíróság több tucat cikkelyt nyilvánított alkotmányellenesnek - emlékeztetett a miniszter. Toader ugyanakkor nem nyilvánított véleményt arról, hogy támogatná-e, ha a kormány ismét felelősségvállalással vagy sürgősségi rendelettel fogadná el a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetet.Az igazságügyi minisztert annak apropóján kérdezték erről az újságírók, hogy Liviu Dragnea PSD-elnök pénteken kifejtette: szerinte a jogalkotási folyamat nehézkes, a többségi koalíció törvénykezdeményezéseit folyamatosan az alkotmánybíróságon támadják meg, és eddig rossz magatartást követett a parlamenti viták kapcsán.

Toader felidézte, hogy az igazságügyi minisztérium által kidolgozott és a kormány által 2017 augusztusában jóváhagyott tervezet eredetileg csak az alkotmánybírósági döntésekkel és európai direktívákkal hozta összhangba a hazai büntető és büntetőeljárási törvénykönyvet, de a parlament különbizottsága további módosító javaslatokat tett hozzá. 

Kapcsolódók

Kimaradt?