Cseke: tenni kell végre valamit a választói kártyákkal

Határozott és gyakorlatias állásfoglalás elfogadását sürgette Cseke Attila képviselő a választói kártyákkal kapcsolatban. Az RMDSZ-es politikus a kártyák használatára vonatkozó jogszabály életbeléptetésnek újbóli elhalasztásáról szóló sürgősségi kormányrendeletet képviselőházi vitáján szólalt fel hétfőn.

Emlékeztetett arra, hogy a választói kártyákról rendelkező első jogszabály 1992-ből származik, melynek alapján 1993-tól az összes országos választáson kizárólag választói kártyával kellene szavazni. 1992-1993-ban több millió választókártyát állítottak ki, 2000-ben egy újabb kormányhatározattal megsemmisítették az összes addig kiadott választókártyákat és újakat adtak ki.
Cseke kifejtette, hogy az elmúlt 21 évben több mint hússzor módosították a választói kártyákra vonatkozó jogszabályt, és négyévente elhalasztották a törvény életbe léptetését. „A legutóbbi halasztást a tavalyi parlamenti választásokat megelőző időszakban ejtették meg, amikor 2016-ra halasztotta a kormány az okmányok használatát" – tájékoztatott az RMDSZ-es képviselő.cseke

Felszólalásában elmondta, hogy a Közigazgatási- és Belügyminisztériumnak fel kell mérnie pontosan azt, hogy hány állampolgárnak van választói kártyája, hiszen Románia lakosságának 15 százaléka nem rendelkezik még az új típusú személyigazolvány-kártyával.

„Fontos hányada a romániai állampolgároknak még mindig nem rendelkezik választói kártyával. Felelősen kell dönteni arról, hogy tovább megyünk-e ezzel a rendszerrel, képes lesz Románia valaha is bevezetni, több mint húsz év után a választói kártyák használatát, hiszen ez nem politikai, hanem elsősorban adminisztrációs és szakmai kérdés" – hangsúlyozta beszédében a Bihar megyei képviselő. Cseke továbbá arra kérte képviselőtársait, hogy döntsenek a választási kártyák bevezetéséről annak érdekében, hogy lehessen 2016-ig gyakorlatba ültetni vagy megszüntetni ezt a kötelezettséget.

Kimaradt?