Benyújtotta alkotmánymódosító témajavaslatait az RMDSZ

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója benyújtotta témajavaslatait az alkotmánymódosítási szakbizottsághoz – tájékoztatott kedden az RMDSZ sajtóirodája. A héten az összes parlamenti párt elkészítette témajavaslatait, szövegszerű módosítási javaslatokat pedig májusig adhatnak le a politikai alakulatok.

A szövetség törvényhozói körvonalazták javaslatukban azokat a témaköröket, amelyek szerintük módosításra szorulnak. „Az RMDSZ javaslatának középpontjában a kisebbségek államalkotó tényezőként való elismerése áll" – nyilatkozta Máté András Levente RMDSZ-es képviselő, az alkotmánymódosítással foglalkozó szakbizottságának alelnöke.mate-andras-carti-pentru-colegiul-10-senat-dupa-redistribuirea-judeteana1355138027

A politikus tájékoztatása szerint az RMDSZ a parlamenti köztársasági államformát támogatja, valamint bevezetné a regionális nyelvek alkotmány által védett jogállását a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája előírásainak alkotmányos rangra emelése révén. „Biztosítani szeretnénk továbbá az alaptörvényben, hogy ne lehessen döntéseket hozni a kisebbségeket érintő kérdésekben azok legitim képviselőinek megkérdezése nélkül, valamint a kisebbségek arányos jelenlétét az állami intézményekben" – tájékoztatott Máté.

Az RMDSZ témajavaslatai számos olyan kitételt is tartalmaznak, melyek az állami intézmények feladatköreit és kompetenciáit vázolják. „Szilárdan hiszünk a hatalmi ágak szétválasztásában, ezért javaslataink által igyekszünk leépíteni az állami intézmények között észlelhető átfedéseket és az ebből fakadó konfliktusokat, melyek sok esetben megbénítják az állam működését és hozzájárulnak Románia negatív külföldi megítéléséhez" – mondta a Kolozs megyei képviselő.

A javaslatok pillanatnyilag csak a nagy témaköröket vázolják, a bizottság pedig ezek alapján az elkövetkező két hónap alatt dolgozza majd ki a konkrét módosító javaslatait.

Kimaradt?