Jogerősen három év letöltendő börtönre ítélték Dan Șovát korrupció miatt

Három év börtönbüntetésre ítélték Dan Șova volt közlekedési minisztert, akit befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek.

A jogerős ítéletet szerdán a legfelsőbb bíróság mondta ki, amely helybenhagyta a korábbi első fokú ítéletet. Az ügyészség vádja szerint Șova közbenjárt a govorai hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől a szenátor minden hónapban megkapta a pénz felét. Két ilyen szerződést is kötött a hőerőmű a politikus közbenjárására, egyet 2011-ben, a másodikat 2013-ban.

A hőerőműnek nem volt szüksége a szerződésekre, mert abban az időszakban rendelkezett jogi osztállyal, ahol hat jogász volt alkalmazásban. Ugyanebben a perben Mihai Bălant, a CET Govora állami hőerőmű igazgatóját három év felfüggesztett börtönre és 60 nap közmunka végzésére ítélték.

Dan Șova pár hónapig volt közlekedési miniszter 2014-ben a Victor Ponta vezette kormányban. Ellene 2015 szeptemberében is vádat emeltek egy másik ügyben, amelyben Victor Ponta volt miniszterelnök is érintett. Pontát azzal vádolták, hogy 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Șova cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított.

Ebben a perben a bíróság első fokon mindkét politikust felmentette májusban.

Kapcsolódók

Kimaradt?