Ezért szavazta meg az RMDSZ a büntetőeljárás módosítását

Európai szellemiségűeknek és alkotmányosaknak tartja, ezért megszavazta hétfőn az RMDSZ képviselőházi frakciója a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait.

Mint korábban írtuk, a képviselőház döntéshozó fórumként fogadta el a tervezetet. Az RMDSZ keddi közleménye szerint a törvénykönyv új előírásai egy tisztességesebb és átláthatóbb eljárást biztosítanak a vádlottak számára, valamint bevezetik az eljárásba az alapvető nyelvi jogokat.

Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese a végszavazást követően elmondta: az új törvénykönyv legfontosabb módosítása értelmében bevezetik, hogy senki ellen nem lehet semmilyen intézkedést foganatosítani, ha hiányoznak a konkrét, létező és tagadhatatlan elemek, amelyek alátámasztják a gyanút.

A politikus hangsúlyozta, hogy nem lehet egy nemzetbiztonsági lehallgatásra adott engedély alapján szerzett bizonyítékokat más perekben felhasználni. „Elfogadhatatlan volt az a gyakorlat, amely ezt eddig lehetővé tette. Ha más perekben akarnak felhasználni valamit, akkor azokra igenis kérjenek külön lehallgatási felhatalmazást” – jelentette ki Márton Árpád.

A képviselő tájékoztatása szerint a ügyésznek ezentúl konkrétan le kell írnia, hogy mire kéri az engedélyt. „Ugyanez érvényes a házkutatás esetében is, illetve kiterjesztettük a vagyonelkobzásra is. Nem lehet valakinek zárolni a számláját pusztán azért, mert másodágú rokona egy gyanúsítottnak és konkrét bizonyítékok hiányában azt feltételezik, hogy talán hozzá is kerülhetett az átmentett vagyonból, ami feltehetően a bűncselekményből fakad” – magyarázta.

Márton Árpád rámutatott arra is, hogy amíg el nem ítéltek végérvényesen valakit, addig a hatóságok nem beszélhetnek róla úgy, mint egy bűnözőről. „Nem lehet az illető személyt bilincsben, rendőrök környezetében mutogatni, felvételeket mutatni, amint leteperik és megannyi más olyan jelenséget elművelni, amelyek egy végérvényes ítélet hiányában presztízsvesztéshez és karaktergyilkossághoz vezethetnek” – fogalmazott a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?