Gyarapodik az ALDE, Tăriceanu bizakodó

Csatlakozott a Liberálisok és Demokraták Szövetségéhez (ALDE) Daniel Zamfir szenátor, akit március végén kizártak a Nemzeti Liberális Pártból (PNL). Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök szerint a héten egy másik liberális törvényhozó is hasonló bejelentést tesz.

Az átigazolás hírét Tăriceanu jelentette be. Hangsúlyozta: öröm és megtiszteltetés az alakulat számára, hogy ilyen „erőteljes liberális hanggal” gyarapodik.  „A PNL nemcsak a liberális értékektől távolodott el, hanem a demokrácia értékeitől is. A héten még egy liberális törvényhozó be fogja jelenteni, hogy átigazol az ALDE-hoz”- fogalmazott Tăriceanu.

Daniel Zamfir is szenátor átigazolása kapcsán kifejtette: sokáig gondolkodott, mielőtt meghozta döntését, de meggyőződése, hogy azok a liberális beállítottságú politikusok, akik a demokrácia hívei, előbb-utóbb az ALDE-ban fognak tömörülni. „A romániai liberalizmusnak szüksége van egy olyan pártra, amely a korrekt igazságszolgáltatásért, az igazságügy és a gazdaság terén elkövetett visszaélések ellen harcol, és olyan bankrendszert támogat, amely nem fosztja ki az embereket” – fogalmazott.

Volt pártjáról a szenátor azt mondta: Ludovic Orban elnök miatt az alakulat már nem nevezhető az emberi jogok és szabadságok védelmezőjének. „A PNL mára a visszaélések védelmezőjévé vált, olyan párttá, amely politikai érvek hiányában feljelenti a miniszterelnököt hazaárulás miatt, szemet huny a titkos megállapodások fölött, és az alkotmánybíróságot lejárató kampányba kezd. Szomorú vagyok, hogy ezt kell mondom, de legfeketébb, legszégyenteljesebb időszakát éli a PNL, élén a legszégyenletesebb elnökkel” – tette hozzá.

A Nemzeti Liberális Párt végrehajtó bizottsága március 28-ai ülésén szavazta meg Zamfir kizárását az alakulatból. Ludovic Orban pártelnök a párt statútumának folyamatos megsértésével, valamint a szenátornak a pártbéli kollégái és a párt vezetősége ellen intézett támadásaival magyarázta a döntést.

Kapcsolódók

Kimaradt?