Megszavazták Traian Băsescu utódját a Népi Mozgalom Párt élére

Eugen Tomacot választották szombaton a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökévé, Traian Băsescu volt államfőt pedig a párt tiszteletbeli elnökévé.

A párt rendkívüli kongresszusán részt vett küldöttek szavazatai alapján az alakulat ügyvezető elnöki tisztségét Marius Paşcan Maros megyei parlamenti képviselő töltheti be ezután, a párt főtitkára pedig Dorel Onaca lesz.

Legfontosabb országprojekt: Románia és Moldova egyesülése

Eugen Tomac beszédében kifejtette, programjának központjában Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülésének megvalósítása áll. „A legegészségesebb döntéseket fogjuk meghozni, amikor majd szükség lesz rá, hogy állítsuk félre a jelenlegi többséget. (...) Ahhoz, hogy eme szent országprojektünket, az újraegyesítést megvalósítsuk, nekünk magunknak is erőseknek kell lennünk, olyan pártstruktúrákkal kell bírnunk, amelyek minden politikai versenyben helyt állnak” – mondta.

Eugen Tomac, aki eddig a párt ügyvezető elnöke volt, egyedüli jelöltként indult a PMP elnöki tisztségéért.

Az alakulat rendkívüli kongresszusát azt követően hívták össze, hogy Traian Băsescu korábbi elnök bejelentette, lemond a tisztségről, át akarja adni helyét egy új, fiatal csapatnak.

A leköszönő elnököt Eugen Tomac kérte fel, hogy fogadja el a tiszteletbeli elnöki címet, amelynek odaítélését egyöntetűen megszavazták a küldöttek. Băsescu azt mondta, az államfőként neki adományozott öt díszdoktori címmel egyenrangúnak tartja a tiszteletbeli elnökséget, ugyanakkor hangsúlyozta, ez csak egy cím, nem párttisztség.

Rámutatott, az elkövetkezőkben is támogatni fogja az alakulatot és annak célkitűzéseit, de elérkezettnek látta az időt arra, hogy új, fiatalokból álló csapat vegye át a párt vezetését, ezért mondott le az elnökségről.

„A párt vezetősége bármikor konzultálhat velem, el fogom mondani a véleményemet, és ha jónak tartják, felhasználják azt, ha nem tartják jónak, nem alkalmazzák. Elismerem, nem mindig nekem vannak a legjobb ötleteim. Igaz, hogy sokszor zseniális ötleteim vannak, de kudarcaim is voltak. Ezt azért mondom, mert tudom, hogy jó humorérzékük van. Sajnos egyetlen géniusz sem született a rendszerváltó forradalom utáni román politikában. Reméljük, az eljövendő generációkból kikerül majd az a politikai zseni, akire Romániának szüksége van” – fogalmazott Băsescu.

A volt államfő beszédében kiemelte, az ország újraegyesítésére irányuló célkitűzést hagyja örökségül pártjára. A román nép tartozik a történelemnek Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítésével, román politikai párt számára nem létezhet ennél fontosabb projekt – mondta Traian Băsescu.

Kapcsolódók

Kimaradt?