Borbély László: ünnepeinket nem szabad kettészakítanunk

„Mi, marosvásárhelyiek már 1989. december 21-én, majd 1990. február 10-én a gyertyás-könyves tüntetésen, illetve március 19-20-án lebontottuk a félelem falát, és már akkor sem féltünk. Ezért nekünk senki sem adhat leckét abból, hogy mit jelent helyt állni” – közölte hétfőn este Borbély László a marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel kapcsolatban.

Az RMDSZ politikai alelnöke „marosvásárhelyi lakosként” fogalmazta meg álláspontját. Közleményében a vasárnapi demonstráció egyik vezérszónokának arra a kijelentésére utalt, miszerint a székelyeknek az önrendelkezés eléréshez „le kell bontaniuk a félelem falát”.

Borbély emlékeztetett arra, hogy március 15-e a magyar szabadság ünnepe mindenhol a világon; ez a székely szabadság ügyét is jelenti. „Nem véletlen, hogy a népszámláláson arra hívtuk fel székely honfitársaink figyelmét, hogy vallják magukat magyarnak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem vagyunk büszkék nemzeti szimbólumainkra, a székely zászlóra, a himnuszainkra és mindarra, ami évszázadok óta életben tartotta a székely magyarságot” – fogalmaz a politikus.borbely laszlo  mr 4 63264200

Állásfoglalása szerint a marosvásárhelyiek már 1875 óta minden év március 15-én kimennek a Postarétre a székely vértanuk emlékművéhez és ott megemlékeznek 48-ról, a vértanúkról és hitet vallanak a magyar szabadság mellett, ami a székelyek szabadságát is jelenti. „Mindezek fényében, ha bárki tüntetést akar szervezni Marosvásárhelyen, öt nappal március 15-e előtt, mielőtt meghirdeti azt, egyeztetnie kellene az ügyben érdekelt szervezetekkel” – szögezi le Borbély.

Az RMDSZ alelnökének meggyőződése, hogy március 15-ét meg lehetett volna úgy ünnepelni, hogy összekapcsolják azokkal a természetes igényekkel, amelyek a március 10-i autonómiatüntetésen megfogalmazódtak. Az is meggyőződése, hogy senkinek nincs joga kisajátítani sem az autonómiát, sem a magyar, sem pedig a székely szabadságot.

„Ünnepeinket nem szabad kettészakítanunk és nem képzelhetünk el kétféle Erdélyt. A majdnem másfél milliós magyar közösség jogaiért együtt kell tüntetnünk, hisz a kettő nem zárja ki egymást, úgy ahogy az RMDSZ 1990 óta a demokratikus jogállam keretében a parlamenti demokrácia és az önkormányzatiság eszközeivel élve megpróbálta – sokszor sikerrel, de van, amikor sikertelenül – ezeket a jogokat érvényesíteni” – olvasható Borbély László állásfoglalásában, amelyben arra kér minden marosvásárhelyi és Maros megyei magyart, hogy március 15-én délután 16:00 órakor idén is, mint minden évben, jöjjenek el a Posta-rétre, a székely vértanúk emlékművéhez, ahol 23 éve szabadon, félelem nélkül újból megünnepelik a világon minden magyarral együtt a magyar szabadságot. 

Kimaradt?