Francia nagykövet: Simona Halep győzelmére mi is büszkék vagyunk

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap Halep-karikatúrája nem képviseli a francia közvélemény álláspontját – jelentette ki pénteken Michele Ramis, Franciaország bukaresti nagykövete. Az arénabeli fütyülés kapcsán megszólalt maga a teniszcsillag is.

A francia nagykövet arra reagált az Agerpres hírügynökségnek, hogy a Charlie Hebdo francia szatirikus kiadvány sértő üzenetű karikatúrát közölt, amelyen Simona Halep teniszezőnő magasba emeli a Roland Garros-trófeát, és azt kiáltja: „Ócskavas!” 

Ramis leszögezte: Simona Halepnek a Roland Garros-on aratott történelmi győzelme büszkeséggel tölti el a francia nagykövetséget. Szimbolikus jelentőségűnek tekinti a teljesítményt, ráadásul néhány hónap múlva kezdődik Románia és Franciaország közös, Szezon elnevezésű kulturális és diplomáciai projektje.
A nagykövet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Francia Köztársaság számára alapvető jog a szólás- és sajtószabadság. A Charlie Hebdóban megjelent karikatúra csak annak szerzőjét képviseli, semmiképpen sem a francia közvéleményt – tette hozzá a diplomata.

Halep: kizárólag a trófeát felmutatni mentem oda

Gabriela Firea főpolgármester Bukarest Arénában történt tömeges kifütyülésére reagálva megszólalt maga Simona Halep teniszcsillag is. Elmondta: ő csupán fel akarta mutatni a győzelem trófeáját.

„Én nem politizálok és nem is szeretnék semmi továbbit mondani erről a témáról. Egyszerűen csak azt akartam, hogy megosszam ezt az örömöt az emberekkel, felmutassam az egybegyűlteknek a trófeát. Az ő kedvükért fogadtam el a meghívást. Szigorúan csak értük” – nyilatkozta pénteken Simona Halep az otopeni jégpályán megszervezett Halep Challenge nevű jégkorongmérkőzés előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?