FRISSÍTVE - A Legfelsőbb Védelmi Tanács napirendjére került Verespatak ügye


-A A+

FRISSÍTVE - Viorica Dancilă miniszterelnök kérésére június 27-én a Legfelsőbb Védelmi Tanács napirendre tűzi Verespatak UNESCO örökségvédelmi védettségével kapcsolatos témát - közölte szerdán az elnöki hivatal a Mediafax kérdésére válaszolva.

Az elnöki hivatal szerint Klaus Johannis elnököt foglalkoztatja Verespatak témája, ezért a kérdést a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó védelmi tanács június végi ülésének napirendjére tűzték. Szerdán George Ivașcu kulturális miniszter is úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett szaktárca kérte az elnöki hivataltól, vitassák meg Verespatak ügyét.

Az UNESCO Világörökségi Bizottsága június 29. és július 2. között ülésezik a bahreini Manamában, ahol döntés kellene hogy szülessen Verespatakról örökségvédelmi védettségéről. Adrian Cioroianu, Románia UNESCO-nagykövete a múlt szerdán közölte, hogy a román külügyminisztérium a bukaresti kulturális szaktárca kérésére leállította a világörökségi védettségi folyamatot, és a jelölés visszavonását kérte.

A kulturális miniszter szerdán elmondta, hogy Romániának így is meg kell fogalmaznia álláspontját a bahreini tanácskozáson, ezért szükséges a védelmi tanács döntése. A román hatóságok szerint a világörökségi védettség mostani elnyerése hátrányt jelenthet abban a jelenleg zajló kártérítési perben, amelyet a Verespatakon aranybányát nyitni akaró kanadai Gold Corporation indított a román állam ellen, és amelyben a kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel Bukaresttől.

Románia attól tart, hogy a világörökséggé nyilvánítás újabb muníciót adhat a kanadaiaknak azon érvelésükhöz, hogy a román állam megvezette őket, amikor a 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermeléséhez szükséges engedélyek megadásával hitegette több mint egy évtizeden keresztül.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X