PSD: lenne jogalap Klaus Johannis felfüggesztésére

Klaus Johannis leváltása nélküli felfüggesztését is kilátásba helyezte szerdán Florin Iordache, az igazságügyi törvények módosításával megbízott parlamenti különbizottság elnöke arra az esetre, ha az államfő nem váltja le a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészét. Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter szerint jogalap is lenne a felfüggesztésre, de erről még nem döntött a kormánykoalíció.

Florin Iordache úgy véli, ha az államelnök megtagadja Laura Codruta Kövesi leváltását egy „észszerű” határidőn belül, akkor a menesztése nélkül is felfüggeszthető. "Ha figyelmesen elolvassuk az alkotmányt, találunk benne a menesztéséről szóló referendumot megelőző szankciókat is" – jelentette ki, de nem részletezte, hogy pontosan milyen forgatókönyvre gondolt. 

Iordache hozzátette: a PSD nem szab határidőt az államelnöknek az alkotmánybírósági döntés gyakorlatba ültetésére, csupán az „észszerű határidőt” tekinti betartandónak. „Maga az államelnök is az észszerű határidőre hivatkozott. Ez azt takarja, hogy ki mennyire gyorsan tudja olvasni és értelmezni (az alkotmánybírósági indoklást – szerk. meg.)” – mutatott rá Iordache. Hozzátette: egy új alkotmányban azt is le kell majd fektetni, mit jelent pontosan az „észszerű határidő”. 

Lia Olguța Vasilescu egy kedd esti televíziós műsorban úgy vélte, „IV. Lajostól mostanáig a civilizált világban” nem lehetett olyat hallani, hogy egy állam vezetője azt mondta volna: „az állam én vagyok”. Ezzel Klaus Johannis kedden tett kijelentésére reagált a munkaügyi miniszter, aki szerint erre eddig „senkinek nem volt bátorsága” - tájékoztat a Mediafax.

„Várjuk, hogy Johannis úr gondolkodjon még, mert úgy látszik, hogy nehezen megy ez neki, és előálljon egy döntéssel. Persze, egy észszerű határidőn belül várjuk ezt az álláspontot, és ha ezt nem teszi meg, csupán akkor hozunk majd egy ezzel kapcsolatos döntést. Az államelnököt fel lehet függeszteni akkor, ha nem tartja be az alkotmányos előírásokat. Ez egy világos alap erre, de a kormánykoalícióban még nem hoztunk még erre vonatkozó döntést” – mondta a közszolgálati tévé műsorában Vasilescu.

Kapcsolódók

Kimaradt?