FRISSÍTVE: Több mint százezren vettek részt a PSD-ALDE-nagygyűlésén

Körülbelül 50 ezer személy gyűlt össze eddig a bukaresti kormánypalota előtt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szervezte nagygyűlésre. FRISSÍTÉS1: Hetvenezerre duzzadt a tömeg. FRISSÍTÉS 2: Több mint 150 ezren vannak a téren. FRISSÍTÉS 3: Közel 200 ezren vannak a nagygyűlésen. 

A résztvevők román és EU-s zászlókat lengettek, és egy, a tér nagy részére kiterjedő óriástrikolórt is kibontottak. A demonstrációra buszok százai és több különvonat hozta a fővárosba a kormánypártok támogatóit, akik az utóbbi másfél évben megszokottá vált korrupcióellenes ellenzéki megmozdulások hagyományos helyszínén, a kormánypalota előtti Victoria téren gyűltek össze. 

Az embereket megyék szerinti csoportba osztották be, tábláikon ilyen feliratok olvashatók: "Visszaéléseitek korlátozzák a szabadságunkat", "Le a párhuzamos állammal!", "Szabadságot akarunk!", "A végső megoldás az alkotmányban van", "Emeltük a béreket. Bocsáss meg nekünk, Klaus!". A téren óriásképernyőket is elhelyeztek, így a résztvevők végigkövethették a francia nyílt teniszbajnokság döntőjét, amelyet megnyert Simona Halep az amerikai Sloane Stephens ellenében. 

FRISSÍTÉS1: Jelenleg több mint hetvenezren várják, hogy 20 órakor elkezdődjön a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szervezte nagygyűlés.

A kormánypalotát csendőrök, tűzoltóautók és SMURD-mentők veszik körül. A téren elhelyezett óriásképernyőkön ilyen feliratok olvashatók: "Megálljt a sztálini pereknek!", "Run Codruţa, run!", "Visszaéléseitek korlátozzák a szabadságunkat". Codrin Ştefănescu, a PSD főtitkárhelyettese érkezésekor hangosbemondón szólt az egybegyűltekhez: "Nem adjuk meg magunkat, elmegyünk a végsőkig. Egy millimétert sem hátrálunk, és visszaállítjuk a normalitást!" - mondta.

FRISSÍTÉS2: A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői, a kormányfő és a kormány tagjai is kiértek szombat este a bukaresti Victoriei térre. A 20 órakor kezdődő nagygyűlés előtt néhány perccel megérkezett a helyszínre Liviu Dragnea, a PSD elnöke, Viorica Dăncilă miniszterelnök, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, valamint Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Rovana Plumb miniszterek és több parlamenti képviselő.

FRISSÍTÉS3: Körülbelül 150 000-en vannak a Victoria téren.

A teret - amelyen az utóbbi évtizedekben csak a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő tavalyi 13-as sürgősségi kormányrendelet miatt gyűlt össze ilyen nagyságrendű, vagy ennél is nagyobb tömeg - megtöltötték szombat este a pártvezetés kérésére többnyire fehér ingbe öltözött demonstrálók. A tér déli harmadát azonban a szervezők elkerítették: itt épült fel az a színpad, ahonnan a PSD és ALDE vezetői intéznek beszédet a tömeghez. A szónoklatokat a távolabb álló és a térről kiszorult résztvevők a színpad melletti óriáskivetítőkön követ figyelemmel.

A tömeg Klaus Johannis államfőt és a "párhuzamos állam" egyik megtestesítőjének tekintett Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyészt kifigurázó képeket, őket rabruhában ábrázoló bábukat emeltek a magasba. Több felirattal amiatt tiltakoztak, hogy - a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő parlamenti bizottság elnökének minapi bejelentése szerint - Romániában állítólag hatmillió embert hallgattak le a titkosszolgálatok.

Egy órával a demonstráció kezdete előtt kisebb lökdösődés alakult ki a nagy számban jelen lévő karhatalmi erők és néhány tucatnyi ellenzéki aktivista között. Utóbbiak azt állították, hogy a DNA-főügyész leváltását elrendelő alkotmánybírósági döntés óta minden estére érvényes területfoglalásuk van a Victoria-térre, amit a PSD nagygyűlés szervezői és Bukarest szociáldemokrata főpolgármestere nem tartott tiszteletben, amikor a PSD-nagygyűlést tiltakozásuk ellenére "rászervezték". A csendőröknek végül erőszak nélkül sikerült távozásra bírniuk őket.

A PSD-ALDE nagygyűlése a tervek szerint helyi idő szerint 22 órakor ér véget.

Kapcsolódók

Kimaradt?