Schengen: Stroe könnyekig hatódott a szlovák állásponton

Beszámolója szerint könnyekig hatódott Radu Stroe belügyminiszter az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának múlt heti ülésén az egyes tagállamok Schengen-ügyben tanúsított magatartása miatt. A tárcavezető az Antena3 stúdiójában vasárnap este elmondta, a román csatlakozást mindössze két tagállam ellenezte.

A román belügyminisztert Szlovákia állásfoglalása hatotta meg. A szlovák külügyminiszter ugyanis az ülésen állítólag kijelentette: Románia felkészültebb a schengeni csatlakozásra több olyan tagállamnál, amelynek képviselői részt vesznek a tanácskozáson. „Hihetetlen kiállás volt ez Románia mellett" – értékelte Stroe.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén Románia schengeni csatlakozását mindössze két tagállam, Németország és Finnország ellenezte, Hollandia pedig „árnyalta korábbi ellenző álláspontját".stroe

Victor Ponta kormányfő ezzel szemben, szintén az Antena3 stúdiójában már arról beszélt: a belügyminiszterek tanácskozáson mindössze Németország ellenezte a román csatlakozást. A miniszterelnök felszólította a kedden a parlamentben felszólalni készülő államfőt, hogy „mondja el az igazságot" Schengen-ügyben. „Vagyis azt, hogy az EU 13 tagállama igazságtalannak tartja, ami Romániával történik a csatlakozás ügyében" – jelentette ki.

Egy korábbi sajtónyilatkozatában Traian Băsescu azt mondta: értesülései szerint az EU hét tagállama készül megvétózni Románia schengeni csatlakozását. Ezt az információt egyébként a gandul.info-nak diplomáciai források meg is erősítették.

Kimaradt?