FRISSÍTVE: Elena Udreát körözi a rendőrség

Nemzetközi elfogatóparancsot kért kedd este a rendőrség Elena Udrea volt turisztikai miniszter ellen, akit jogerősen 6 év börtönbüntetésre ítélt kedden a legfelsőbb bíróság a Bute-gála-perben. A politikust vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés bűntettében találták vétkesnek. FRISSÍTÉS1: Az igazságügyi miniszter szerint Románia kétoldalú kiadatási egyezmény hiányában is kérheti a Costa Rica-i hatóságoktól Elena Udrea kiadatását. FRISSÍTÉS2: A politikist körözi a rendőrség.

Elena Udrea jelenleg Costa Ricában tartózkodik, ahol állítása szerint menedékjogot kapott. A nemzetközi elfogatóparancsot azért kéri a rendőrség, mert már kedden börtönbe kellett volna vonulnia letölteni a büntetését.

A legfelsőbb bíróság elutasította kedden az Udrea és a többi vádlott fellebbezését az alapfokon meghozott ítélettel szemben. A Román Ökölvívó-szövetség volt elnökére, Rudel Obejára öt év letöltendő, Tudor Breazura, Udrea telkeinek adminisztrátorára három év letöltendő szabadságvesztést rótt ki a bíróság.

FRISSÍTÉS1: Románia kétoldalú kiadatási egyezmény hiányában is kérheti a Costa Rica-i hatóságoktól Elena Udrea kiadatását - közölte szerdán Tudorel Toader igazságügyi miniszter.  A tárcavezető rámutatott, a kiadatási eljárás úgy is elindítható, hogy nincs erre vonatkozó megállapodás a két állam között. Az együttműködés ebben az esetben a kölcsönös bizalmon és jóhiszeműségen vagy azokon a többoldalú egyezményeken alapulhat, amelyekhez mindkét ország csatlakozott. 

Az eljárás elindításához mindenekelőtt arra van szükség, hogy a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ - a letartóztatási parancsot kibocsátó hatóság kérésére - nemzetközi elfogatóparancsot adjon ki annak a személynek a nevére, akinek a kiadatását kérné az ország - magyarázta a miniszter. 

FRISSÍTÉS2: Már körözik Elena Udreát. A román rendőrség fotót tett közzé a honlapján a politikusról, miután kedden este kérte a bíróságot, hogy adjon ki európai letartóztatási parancsot a volt miniszter ellen. 

Kapcsolódók

Kimaradt?