FRISSÍTVE - Így reagált Elena Udrea a 6 éves börtönbüntetésre

A legfelsőbb bíróság kedden jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Elena Udreát a Bute bokszgála ügyében. A volt miniszter ennek ellenére nem vonul börtönbe, mert Costa Ricában tartózkodik. FRISSÍTÉS: Elena Udrea Facebookon kommentálta az ítéletet.

A legfelsőbb bíróság tavaly tavasszal első fokon is hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Elena Udreát. A politikus akkor három rendbéli vesztegetés elfogadásért öt, négy, illetve hat év börtönbüntetést kapott, és ugyancsak hat évet szabtak ki rá hivatali visszaélés miatt. Felmentették a hamis okirat használata és a jogtalanul szerzett európai uniós alapok vádja alól. A büntetéseket összeolvasztották, a legsúlyosabbat, a hat évet kell letöltenie - szólt a tavaly márciusi ítélet.

Az ügy egyik vádlottját, Rudel Obreját, a román ökölvívó szövetség volt elnökét öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ügy többi vádlottja, közöttük minisztériumi alkalmazottak, Udrea volt tanácsadója és egyéb hivatalnokok felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Ion Ariton volt gazdasági minisztert felmentették. Az ítélet szerint Udreának csaknem 3 millió euró kártérítést kell fizetnie a turisztikai hatóságnak.

A Traian Băsescu volt államfő egyik bizalmasának számító Udrea az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből egy ökölvívó gálát.

Elena Udrea a perének legutóbbi tárgyalásain már nem is jelent meg. Ügyvédje révén április 13-án közölte: politikai menedékjogot kért és kapott Costa Ricában.  A volt miniszter korábban már értésre adta, hogy nem kíván visszatérni az országba, ha ebben a perben jogerősen elítélik. A legfelsőbb bíróság  megállapította: az ügyvédei által benyújtott dokumentumokból csak az derül ki, hogy Udrea politikai menedékjogot kért Costa Ricában, arra nincs utalás, hogy ezt meg is kapta volna. 

FRISSÍTÉS: „Továbbra is létezik és működik a rendszer, továbbra is hatékonyak az igazságszolgáltatás megállapodásai és ösvényei, továbbra is vannak bírák és ügyészek, akik a SRI-tábornokok parancsait hajtják végre. Amíg eldöntöm, mit teszek a továbbiakban, kérem fogadják el, hogy nem adok nyilatkozatokat” –- írta a volt turisztikai miniszter a Facebookra. 

A volt miniszter politikai pályafutása 2005-ben kezdett látványosan felfelé ívelni, miután Traian Băsescu került az elnöki székbe. Udrea akkor az államfő személyi tanácsadója lett, majd két minisztériumot is vezetett. Volt férje révén jelentős vagyonnal rendelkezik, ellene négy ügyben is bűnvádi eljárás folyik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?