Toró: a vásárhelyieken múlik az autonómiatüntetés sikeressége

Bár egész Erdélyből érkeznek résztvevők, csak a vásárhelyiek részvételével lehet sikeres vasárnap a marosvásárhelyi autonómiatüntetés - hangsúlyozta Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szombaton.9 vh

Március tizedikére a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hirdetett demonstrációt Székelyföld területi autonómiájáért, a Székely Szabadság Napja elnevezéssel, amelyben - más szervezetek mellett - az EMNP társszervezőként vesz részt.

Toró T. Tibor marosvásárhelyi sajtóértekezletén kifejtette: a demonstráció a közösségi akarat kifejezésének legdemokratikusabb módja, amellyel az erdélyi magyarság azt üzeni, hogy autonómiát akar, európai polgárként joga van az autonómiához, és ezt a román többség partnerségét keresve, törvényes eszközökkel kívánja megvalósítani.

Hozzátette: azért nyúltak a részvételi demokrácia eszközeihez, mivel az utóbbi időben beszűkült a politikai mozgástér. Fontosnak ítélte, hogy az RMDSZ egyes székelyföldi szervezetei - a szövetség csúcsvezetésének elhatárolódása dacára - támogatják a megmozdulást, és reményét fejezte ki, hogy az autonómia zászlaja alatt hamarosan megvalósul valamennyi erdélyi magyar párt és civil mozgalom összefogása.

Toró T. Tibor aggasztónak nevezte, hogy a tüntetésre "szélsőjobboldali csoportok" is hangolnak, el akarják téríteni üzenetét. "Bármilyen nyelvű is legyen, nemkívánatos a szélsőséges hang" – jelentette ki.

A Jobbik nem vesz részt szervezetten az autonómiatüntetésen. A Jobbik nem szervezett utazást Marosvásárhelyre szimpatizánsai számára, hogy részt vegyenek a székely szabadság napja elnevezésű autonómiatüntetésen - jelentette ki székelyudvarhelyi sajtótájékoztatója után Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a párt szóvivője szombaton az MTI-nek. Mirkóczki Ádám a tüntetés szervezőinek azokra a nyilatkozataira válaszolt, amelyekben jelezték, nincs keresnivalója a Magyar Gárdának a székely szabadság napján Marosvásárhelyen. A Jobbik szóvivője elmondta, a rendezvényen a párt képviseletében Pál Gábor sajtófőnökkel együtt vesznek részt, hogy szolidaritásukról biztosítsák az erdélyi magyarokat. A politikus azt is hozzátette, huszadrangú kérdésnek tekinti, hogy lesznek-e magyar gárdás tüntetők Marosvásárhelyen vasárnap. Hozzátette, a székelyföldi autonómiatörekvéseknek a magyar kormány és a magyar ellenzék árt a legtöbbet azzal, hogy pártpolitikai szempontoknak rendelik alá azokat. A Jobbik képviselője szerint a székelyeket is ugyanúgy megilleti az autonómia joga, mint a finnországi svédeket, az olaszországi Dél-Tirolban élő németeket, vagy a spanyolországi baszkokat és katalánokat. Hozzátette, a hasonló nemzetpolitikai célokat Magyarországnak egységesen kellene támogatnia.

Az EMNP elnöke beszámolt arról, hogy a párt szakértői csoportokat alakított, amelyek kidolgozzák az EMNP alkotmánymódosító javaslatait és regionális közigazgatási törvénytervezetét. Rámutatott, javasolni fogják, hogy az alaptörvény a nemzeti közösségeknek kulturális autonómiát, a történelmi, földrajzi, etnikai sajátosságokkal rendelkező térségeknek pedig speciális jogállású regionális autonómiát irányozzon elő.

Toró T. Tibor szerint a Székelyföldnek és a Partiumnak területi autonómiát biztosító törvénytervezeteket mielőbb be kell terjeszteni a bukaresti parlamentbe. Ha az RMDSZ ezt nem vállalná, akkor polgári kezdeményezésként, százezer aláíró támogatását mellékelve próbálják a törvényhozást rávenni arra, hogy az erdélyi magyarság igényeivel érdemben foglalkozzék - mondta az EMNP elnöke.

Kimaradt?