Tăriceanu: véget kell vetni az igazságügybeli visszaéléseknek

Az ártatlanság vélelméről szóló uniós irányelv be nem tartása miatt Románia ellen indított kötelezettségszegési eljárás fontos jelzés arra, hogy véget kell vetni az igazságügybeli visszaéléseknek – véli Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke egy Facebook-bejegyzésben azt írta: a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) közötti együttműködési megállapodás „eltorzította” a korrupcióellenes harcot, olyan „demokráciaellenes kampánnyá” alakította, amelynek célja a rendszer számára kényelmetlen személyek félreállítása.

Tăriceanu rámutatott: „a SRI-ből és DNA-ból álló páros” nyomást gyakorol a bírókra, befolyásolja az ítéleteket. Szerinte a bírókkal szembeni, visszaélésen alapuló magatartást intézményesítették olyan dokumentumok, mint például a SRI és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács vagy a SRI és a legfelsőbb bíróság közötti együttműködési megállapodás.

A szenátusi elnök szerint ennél is súlyosabb az, hogy olyan esetekben, amelyekben ez a módszer nem vált be, bűnvádi eljárást indítottak a bírók ellen, akik nem akartak úgy eljárni, ahogy azt parancsolták nekik. „Örülök, hogy az európai hivatalosságok lassan rájönnek, hogyan próbálják manipulálni Brüsszelt a rendszer emberei, néhány szolgalelkű politikus, és fellépnek a demokráciaellenes eljárások ellen” – írja bejegyzésben Tăriceanu.

Parlamenti bizottság kell a visszaélések kiderítésére

Az ALDE elnöke szerint a kötelezettségszegési eljárás elindítása egyfajta újrakezdést jelent a hazai társadalom számára. Úgy véli, nemcsak a visszaéléseket kell nyilvánosságra hozni, hanem azt is fel kell fedni, kik követték el ezeket.

„Minden politikusnak meg kell tanulnia, hogy az ártatlanság vélelmének elve nem fakultatív, hogy az olyan kifejezéseket, mint amilyen például a büntethető alakok, törölniük kell a szótárukból. A rendszert kiszolgáló, a parancsokat végrehajtó Orbánok korának véget kell érnie” – utalt a felsőház elnöke Klaus Johannis szóhasználatára és Ludovic Orban politikai tevékenységére.

Tăriceanu szerint a parlamentnek kell felvállalnia az igazság kiderítését egy erre a célra létrehozandó bizottság révén. Ugyanakkor úgy vélte: „sürgősen le kell váltani” azokat az intézményvezetőket, akik felelősek a visszaélésekért.

„Fel kell gyorsítani azt a folyamatot, amely az igazságügyi intézmények megtisztítását és új, demokratikus alapokra helyezését célozza. Az igazságügyi törvénycsomag fontos lépést jelent e tekintetben, remélem. Újabb lépés lenne az erőszakszervezetek tevékenységének szabályozása, hogy ne legyen lehetőség újabb visszaélésekre, az állampolgárok jogainak és szabadságainak megsértésére, például a telefonbeszélgetések jogtalan lehallgatása révén” – áll még Tăriceanu bejegyzésében.

Az Európai Bizottság pénteken közölte: kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen, mivel nem ültette át jogrendjébe az ártatlanság vélelméről és a tárgyaláson való jelenlét jogának megerősítéséről szóló, 2016/343-as uniós irányelvet.

Kapcsolódók

Kimaradt?