Nincs már többsége a kormánykoalíciónak a képviselőházban

A kormánykoalíció elveszítette többségét a képviselőházban azáltal, hogy az elmúlt napokban a Szociáldemokrata Párt (PSD) öt képviselője Victor Ponta volt kormányfő új pártjába igazolt át. Ez  helyzetbe hozhatja az RMDSZ-t  a törvényhozásban – számolt a Digi24 hírtelevízió.

Egy törvénytervezet elfogadásához 165 szavazatra van szükség a képviselőházban, azonban a PSD-ALDE kormánykoalíció – amelynek mostanáig kényelmes többsége volt – mindössze 164 vokssal rendelkezik.

A 2016-os választásokat követően a két kormánypártnak 174 képviselője volt, tehát 9 szavazattal volt többje a szükségesnél. A helyzet akkor változott meg, amikor a PSD volt elnökének és kormányfőjének, Victor Pontának sikerült újonnan megalapított pártjába,a  Pró Románia Pártba átcsábítania néhány egykori társát – éppen elegendő számút ahhoz, hogy a kormánykoalíció többsége meginogjon a képviselőházban.  

Gondok főként a sarkalatos törvények, illetve a képviselőház házszabályával kapcsolatos határozatok elfogadásakor merülhetnek fel, amelyekhez nem a jelenlévő, hanem az összes képviselő egyszerű többségi voksa szükséges.  

Az egyszerű törvények megszavazásához elegendő a jelenlévő képviselők egyszerű többségének szavazata, azonban a sikerhez itt is kérnie kell a kormánykoalíciónak az RMDSZ, illetve a nemzeti kisebbségek képviselőcsoportjának támogatását.

Bukaresti PSD: a „párhuzamos állam” bomlasztja a pártot

Az igazságügyi reform megakadályozásának szándékával a "párhuzamos állam” bomlasztja a Szociáldemokrata Pártot – olvasható abban a bejegyzésben, amelyet az alakulat Bukarest-Ilfov megyei szervezete tett közzé hétfőn, és amelyről a Mediafax hírügynökség számolt be.

A bejegyzés szerzői szerint a hivatalos hatalommal párhuzamosan létező erőnek, a „párhuzamos államnak” a számlájára írhatók a PSD-ből való átigazolások, a kormány akadályoztatása, Klaus Johannis államfő „fenyegetései”, illetve a PNL elnökének kormányfő elleni büntetőjogi feljelentése is. Szerintük ez a „támadássorozat” akkor indult, amikor a PSD „határozottan hozzálátott” az igazságügyi reformhoz.

„A PSD bukaresti szervezet hangsúlyozza, hogy a dezertőrök első sorban azokat árulták el, akik őket megszavazták. Egyikük sem szerzett volna parlamenti mandátumot saját erőből, függetlenként. Őket csakis azért választották meg, mert Románia legerősebb pártjának jele alatt indultak” – olvasható a közleményben, amelyben még arra is kitérnek: a PSD-ALDE többsége „szolid”, a pártnak célozott folyamatos támadás pedig arra készteti a tagokat, hogy még erősebb elhatározással valósítsák meg mindazt, amit elkezdtek.

A Ponta-párt új tagja: a volt pénzügyminiszter

Victor Ponta alakulatának legfrissebb szerzeménye Ioana Petrescu, a Ponta-kormány volt pénzügyminisztere, aki kedden a Facebook-oldalára azt írta: azért lépett be a  Pró Románia Pártba, mert a „dolgok veszélyes irányba haladnak”, ennek megváltoztatásához pedig „politikai erő” szükséges.

Bejegyzésében kifejtette: szakemberekből áll az a csapat, amellyel közösen döntött amellett, hogy belép a politikába, olyan emberekből, akik „bebizonyították, akarnak és tudnak az emberekért dolgozni”.  A volt miniszter úgy vélekedett: annak a kormánynak az intézkedései, amelynek maga is tagja volt „ma is éreztetik hatásukat, másokat megváltoztattak, elhalasztottak, vagy el is felejtettek már”.

A 38 éves közgazdász 2014 márciusától kilenc hónapig volt a harmadik Ponta-kormány pénzügyminisztere.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?