Meleșcanu: maradjon titkos az izraeli nagykövetség költöztetésének memoranduma

Nem támogatja az izraeli román nagykövetség elköltöztetésével kapcsolatos memorandum titkosságának feloldását – mondta csütörtökön Teodor Meleşcanu külügyminiszter azután, hogy Liviu Dragnea PSD-elnökkel találkozott.

A tárcavezető hozzátette: ez ügyben a kormány és a miniszterelnök hozza meg a végleges döntést. A külügyminiszter az alsóház elnökével való találkozója után azt mondta: azért jött, hogy a kormányprogramról egyeztessen Liviu Dragneával, de nem beszéltek az izraeli nagykövetség elköltöztetésével kapcsolatos memorandum titkosításának feloldásáról.

„Én személyesen sem támogatom ennek a dokumentumnak a nyilvánosságra hozatalát, de természetesen ez ügyben a végső döntést a kormány és a miniszterelnök asszony hozza meg" - mondta Meleşcanu.
Kifejtette: a kormány legkésőbb egy hónapon belül határozott álláspontra helyezkedik a román nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való esetleges áthelyezéséről. Ezzel kapcsolatban írásos véleményt kértek minden minisztériumtól, a helyzet kiértékelésére pedig meghívták az államelnöki hivatal képviselőit is, ám azok nem jöttek el. „Nem tudom, elutasították-e a meghívást, de nem vettek részt a kiértékelésen” – mondta Meleşcanu, aki szerint az összegzést elküldik majd az államelnöknek is, hogy „közös álláspontot alakíthassanak ki” a kérdésben.

Hozzátette: a külügyi képviselet helyszínének kérdését megvitatta az Európai Unió képviselőivel is, de nem észlelt különösebb negatív reakciót részükről. 

A címlapfotó forrása: Digi24

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?