Engedély nélküli román ellentüntetés készül?

Engedély nélkül készül – ha valóban készül – a vasárnapi autonómiatüntetés ellendemonstrációjára a magukat Nemzeti Ellenállásnak nevező román nacionalista csoportosulás Marosvásárhelyen, amely Facebookon toboroz résztvevőket az akcióra.

Izsák Balázs főszervezőtől megtudtuk, a marosvásárhelyi hatóságok csupán a magyar szervezők által meghirdetett tüntetésre adtak engedélyt. „Beszéltem a rendőrparancsnokkal, aki arról biztosított, hogy semmilyen más demonstrációt nem hagytak jóvá" – mondta a maszol.ro-nak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Izsák emlékeztetett arra, hogy a székely szabadság napján, március 10-án korábban is szervezett felvonulást Marosvásárhelyen a Székely Vértanúk Emlékművénél, s ezek mindig incidens nélkül zajlottak. Tájékoztatása szerint a csendőrség ezúttal is szavatolja a magyar tüntetők biztonságát. „Reméljük, nem lesznek a provokációk, a rendfenntartó erők megakadályozzák az esetleges incidenseket" – mondta az SZNT elnöke.

.646x404

Rendőrparancsnok: nem kértek engedélyt

Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi közösségi rendőrség parancsnoka a sajtónak nyilatkozva elmondta, eddig senki nem tett le kérvényt. Maga is hallomásból tudja, hogy állítólagos online-szervezés folyik.rendor

A rendőrparancsnok szerint akkor sem lehetséges egy ilyen ellentüntetés, ha hivatalosan kér rá engedélyt a szervező, mert a törvény nem engedélyezi, hogy egy városban két ellentétes tüntetésre kerüljön sor, illetve a két tüntető csoport keresztezze egymás útvonalát – mondta Bretfelean.

Abban az esetben, ha mégis szerveződne spontán módon ellentüntetés, a csendőrség és a rendőrség gondoskodna arról, hogy az előre bejelentett rendezvény akadálymentesen zajlódjon le.  A Vatra Romănească egyébként hivatalosan is bejelentette, hogy nem áll szándékában ellenrendezvényt tartani a március 10-i autonómiatüntetéssel párhuzamosan.

Noua Dreapta: mi nem tüntetünk

A Nemzeti Ellenállás fedőnevű román nacionalista csoportosulás által közzétett felhívás plakátján a Noua Dreapta (Új Jobboldal) szimbóluma – körben egy kereszt – is látható, ennek ellenére az akciótól elhatárolódik a szélsőséges szervezet

Az Új Jobboldal Maros megyei szervezetének elnöke, Marius Moldovan a maszol.ro-nak elmondta, semmi közük az interneten meghirdetett román ellentüntetéshez. „Szimbólumunkat számítógép segítségével bármilyen plakátra rá lehet illeszteni" – magyarázta.

Moldovan szerint az Új Jobboldal már csak azért sem szervez demonstrációt vasárnap Marosvásárhelyen, mert ezzel legitimálná az autonómiatüntetést. „Hogyan lehet székely autonómiáért tüntetni, amikor a székely nép már rég eltűnt a történelem süllyesztőjében, beolvadt a magyarságba? Nem akarjuk megadni a lehetőséget a magyar politikusoknak, hogy az áldozat szerepében tetszelegjenek, ezért nem szervezünk semmilyen ellentüntetést" – mondta az Új Jobboldal Maros megyei elnöke.

Izsák: öt és tízezer közötti résztvevő

Izsák Balázs a maszol.ro-nak elmondta: öt és tízezer közötti résztvevőre számítanak az vasárnap 17 órakor kezdődő autonómiatüntetésen. A távolról érkezők autóbuszai rendőri felvezetéssel jutnak a város szélétől a helyszínre.izsak-balazs

A rendezvényen az SZNT képviselői mellett a társszervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) több szónoka, valamint a Katalán Demokratikus Konvergenciapárt képviselője is beszédet mond.

A szónoklatok elhangzása után a Székely Vértanúk Emlékműve mellől a prefektusi hivatal elé vonul a tömeg, ahol petíciót adnak majd át a tüntetők nevében a kormány képviselőjének. Ezt követően az SZNT a Kultúrpalotában tart ünnepi rendezvényt, amelyen átadják a Gábor Áron díjakat. Az SZNT elismerését idén Pál Antal Sándor történész-levéltáros és a HSC Csíkszereda jégkorongcsapat kapja.

Kimaradt?