Rettegett ügyész a korrupcióellenes ügyészség élén

Egy vâlceai ügyész, Călin Nistor vezeti ideiglenesen csütörtöktől a korrupcióellenes ügyészséget (DNA). A posztra Daniel Morar, a legfőbb ügyészség vezetőjének első helyettese nevezte ki hat hónapra.

Călin Nistor nevéhez több, nagy visszhangot keltő korrupciós bűncselekmény felgöngyölítése fűződik, a legismertebb a hazai futballvilágot megrázó bírólefizetések ügye. A politikusok is tartanak tőle. Bűnvádi eljárást indított korábban az Argeș megyei szociáldemokrata tanácselnök, Constantin Nicolescu és egy demokrata-liberális képviselő, Sorin Pandele ellen is.calin-nistor

A DNA-nak több mint egy éve ideiglenes vezetője van. Korábban Daniel Morar vezette az intézményt többszörös mandátumhosszabbítással, ám őt október elsejétől a legfőbb ügyészség vezetőjének első helyettesévé nevezték ki. Mivel Románia legfőbb ügyészi posztja sincs betöltve, Morar gyakorlatilag jelenleg a vádhatóság országos vezetője.

Mona Pivniceru igazságügyi miniszter két hete másodszor hirdetett versenyvizsgát a DNA és a legfőbb ügyészég vezetői posztjára. Korábbi két jelöltjét az államfő elutasította.

Kimaradt?