FRISSÍTVE - Hazaárulással vádolja a kormányfőt a Nemzeti Liberális Párt elnöke

Büntetőjogi feljelentést tett a legfőbb ügyészségnél csütörtökön a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke Viorica Dăncilă ellen: a szociáldemokrata párti (PSD) kormányfőt hazaárulással, államtitoksértéssel, Klaus Johannis szándékos félretájékoztatásával, illetve az államfő jogkörének elbitorlásával vádolja a legnagyobb ellenzéki párt. FRISSÍTÉS1: Liviu Dragnea PSD-elnök államcsínykísérletnek nevezte a feljelentést. FRISSÍTÉS2: A feljelentést a DIICOT vizsgálja.

A PNL elnöke Liviu Dragnea házelnököt, a PSD elnökét is feljelentette államtitoksértésért. Ludovic Orban szerint a kormánypárti vezetők azáltal követték el ezeket a bűnöket, hogy a kabinet az államfő tudta nélkül memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről, és a titkos dokumentumról a nyilvánosság előtt beszéltek.

A PNL elnöke arra alapozza érveit, hogy az alkotmány szerint Románia külföldi képviseletére az államfő jogosult, és egy 2012-es alkotmánybírósági döntés is megerősítette az elnök szerepét az ország külpolitikai irányvonalának kialakításában, tehát nélküle a kormány nem hozhatott volna az országot elkötelező külpolitikai döntést – közölte a párt szóvivője.

Elemzők szerint az ellenzéki pártvezér fellépése nem feltétlenül azt célozza, hogy bíróság elé állítsák és esetleg el is ítéljék a kormányfőt, hanem csak eszközt akar biztosítani az államfőnek arra, hogy eltávolítsa Dăncilát a hatalomból.  Ha ugyanis a vádhatóság bűnvádi eljárást indít a miniszterelnök ellen, Johannis felfüggesztheti őt tisztségéből.

Az államfő április végén – egyebek között az ország izraeli nagykövetségének áthelyezése körüli nézeteltérésre hivatkozva – bejelentette, hogy megvonja a bizalmat Dăncilától, lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, hozzátéve, alkalmatlannak tartja őt tisztsége betöltésére. Dăncilă közölte, hogy nem hajlandó lemondani, ilyen körülmények között pedig az államfőnek nincsenek eszközei leváltásra, őt csak a parlament távolíthatja el a kormány éléről. Azt azonban az alkotmány lehetővé teszi, hogy az elnök felfüggessze tisztségéből a kormány valamelyik tagját, ha hivatala gyakorlása közben elkövetett bűncselekményért bűnvádi eljárás indult ellene.

FRISSÍTÉS1: A feljelentés a Klaus Johannis államfő részéről korábban elhangzott fenyegetés valóra váltása - véli Liviu Dragnea. A szociáldemokraták vezetője ugyanakkor államcsínykísérletnek nevezte a liberális pártelnök kezdeményezését. "Ez valójában Klaus Werner Johannis feljelentése. Orban csak egy szánalmas eszköz. Nem az ő agyából pattant ki, ez Johannis elnök Viorica Dăncilă kormányfőt érintő fenyegetésének valóra váltása. Amikor én hétfőn azt mondtam, hogy ez egy maffiózó stílusú fenyegetés, ő tagadta. A valóság azonban engem igazolt. Ha nem teszed azt, amit mondanak, feljelentünk és a politikai rendőrségre küldünk" - fogalmazott Dragnea. 

Kifejtette, Orban kezdeményezése alkotmányellenes és államcsínykísérletnek minősíthető, hiszen törvénytelen hatalomátvételre irányul. "Johannis úrnak van hat háza, és most saját használatba venné a Victoria-palotát is" - tette hozzá a szociáldemokraták vezetője, hangsúlyozva, hogy e feljelentés okán a liberális pártelnököt felelősségre vonhatják a bűnüldöző szervek megtévesztése miatt, mely bűncselekmény szabadságvesztéssel büntethető. 

Dragnea nyomatékosította: a miniszterelnök továbbra is élvezi a párt támogatását, és a kormány nem fogja megadni magát. "Minden jóhiszemű ember tudja, hogy mi húzódik mindennek a hátterében. Mi megyünk tovább, nem fogunk hallgatni, lépni fogunk" - mondta. Hozzátette, "egy cseppnyi igazság sincs" a feljelentésben, és jogászaikkal fontolgatják, hogy tegyenek büntetőjogi feljelentést az ilyeneket kezdeményezők ellen. 

FRISSÍTÉS2: A legfőbb ügyészség továbbította a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnek (DIICOT) Ludovic Orban liberális pártelnök feljelentését - tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget a legfőbb ügyészség illetékesei. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?